Geen postzegel bij de hand? Zo werkt de Postzegelcode!

Zijn de postzegels op, of ben je ze kwijt? Zo los je dat op!

Koppel is bezig met smartphone bekijken in de keuken
Getty Images

Geen postzegel bij de hand? Geen probleem! Je kunt nu online een postzegelcode kopen bij PostNL. Deze code bestaat uit negen cijfers en letters en kun je eenvoudig op een brief of pakket schrijven in plaats van een fysieke postzegel. Zo werkt het.

Aangezien mensen steeds minder brieven versturen, is de kans groot dat je standaard geen postzegels meer in huis hebt. Het vervelende is dat je voor het versturen van één brief dan meestal gelijk een heel vel zegels moet aanschaffen bij het postkantoor. 

Gelukkig biedt PostNL tegenwoordig ook digitale postzegels aan, waarmee dit probleem verleden tijd is. Je kunt online een postzegelcode kopen voor zowel kaarten als post tot twee kilo binnen Nederland en wereldwijd. Nadat je de code hebt besteld, is deze vijf dagen geldig.

Zo koopt u de postzegelcode

Als je een postzegelcode voor een brief wilt kopen, ga je naar de website van PostNL. Daar klik je op Koop de postzegelcode. Vervolgens geef je aan naar welk land de brief moet worden verzonden en of je deze standaard wilt versturen of aangetekend. Als het om een standaard verzending gaat, selecteer dan het gewicht van je post. Als het om een aangetekende verzending gaat, vink dan die optie aan. Onderaan de pagina kun je meerdere postzegelcodes toevoegen als dat nodig is. Klik daarna op Verder en vul op de volgende pagina je gegevens in en betaal.

Voor het kopen van een postzegelcode voor een pakket volg je dezelfde stappen als voor een brief. Je gaat naar de website van PostNL, klikt op Koop de postzegelcode en geeft aan naar welk land het pakket moet worden verzonden. Daarna kies je het type pakket dat je wilt versturen: een brievenbuspakje of een groter pakket. Als het om een brievenbuspakje gaat en je wilt het aangetekend versturen, vink dan die optie aan. Voor grotere pakketten kun je ook aangeven of je het wilt laten bezorgen bij een PostNL-punt. Vervolgens vul je je gegevens in en betaal je.

Track & Trace?

Bij het invullen van de gegevens van de ontvanger kun je aangeven of je de track & trace-informatie met hen wilt delen en eventueel een persoonlijk bericht toevoegen. Nadat alle informatie is ingevuld, zie je een overzicht van je bestelling met de prijs. Hier kun je ook aangeven of je meerdere postzegelcodes wilt kopen. Vul vervolgens, afhankelijk van het type verzending, ook jouw eigen gegevens in of typ jouw e-mailadres in voor bevestigingsdoeleinden. Kies hoe je wilt betalen (bijvoorbeeld via iDEAL) en voltooi de betaling zoals gebruikelijk bij de bank.

Na de betaling ontvang je per e-mail een bevestiging van PostNL met daarin de gekochte postzegelcode(s). Schrijf deze code(s) met een blauwe of zwarte pen op de plek waar normaal gesproken een postzegel wordt geplakt. De postzegelcode is vijf dagen geldig, dus zorg ervoor dat je je post binnen die tijd verzendt!

De PostNL app

PostNL heeft ook een eigen app, je vindt hier de downloadlink voor Android toestellen en hier voor Apple smartphones.

Auteur