Half Nederland vergeet updates

Getty Images

Meer dan de helft van alle Nederlanders stelt software-updates voor smart apparaten uit, of vergeet ze zelfs helemaal. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Onder de slogan ‘Doe je updates’ werden Nederlanders de afgelopen weken al verzocht hun vele mobiele en andere online apparaten sneller te voorzien van veiligheidsupdates. ,,Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates”, concludeert Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat.  

De bewindsvrouw heeft Panelwizard onderzoek laten verrichten onder ruim 1200 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar. Wat blijkt? Meer dan de helft van de Nederlanders stelt noodzakelijke updates uit of vergeet ze simpelweg uit te voeren. Maar slechts één op de zes denkt dat internetcriminelen hun apparaten wel links zullen laten liggen.

Den Haag grijpt in

Het kabinet werkt nu aan strengere regels. In december heeft Keijzer een wetsvoorstel voor een updateplicht naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze updatewet verplicht fabrikanten een bepaalde periode met updates te komen voor hun slimme apparaten. ,,Consumenten moeten weten wat zij van deze apparaten mogen verwachten’’, zei de CDA-bewindsvrouw daar eerder over.

Consumenten zijn blij met de wettelijke updateplicht, blijkt uit het nieuwe onderzoek. Twee derde van de Nederlanders die slimme apparaten gebruikt steunt, is voorstander. Keijzer hoopt dat het wetsvoorstel komend jaar door het parlement kan, zodat de updateplicht in 2021 kan ingaan. De wet is het gevolg van Europese regels waar Nederland zich mede hard voor heeft gemaakt.

Cybercrime groeit

Dat updaten belangrijk is blijkt ook uit het groeiende aantal gevallen van cybercrime. Eén op de vijftig Nederlanders werd in 2018 slachtoffer van hackers, uit cijfers van CBS en politie. Computercriminelen logden in op hun e-mail, socialmedia-accounts of op een van hun apparaten. Worden ook andere vormen van cybercrime meegenomen, waarbij mensen zelf handelingen verrichten (foute links aanklikken, nepfacturen of in andere oplichtingstrucs trappen) dan zijn zelfs 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer.

De cijfers waren vorig jaar voor het ministerie van Justitie en Veiligheid reden een andere voorlichtingscampagne (‘Eerst checken dan klikken’) te starten.

Bron: AD

Auteur