Meeste 60-plussers dagelijks online, maar digitale toekomst baart zorgen

Getty Images

Acht op de tien senioren is elke dag actief op internet. Toch waarschuwt seniorenorganisatie KBO-PCOB dat niet iedereen goed genoeg is voorbereid op de digitale toekomst.

Vooral het onderhouden van sociale contacten is een belangrijke reden voor 60-plussers om online actief te zijn. Het populairste sociale medium is overduidelijk Facebook. Maar voor veel mensen is het inmiddels vanzelfsprekend om via internet ook allerlei praktische zaken te regelen; van bankieren en een reis boeken tot contact opnemen met de gemeente. Internet is inmiddels goed ingeburgerd, ook bij ouderen.

Niet zeker over toekomst

Toch maken zij zich ook zorgen. Met name over de snelheid waarmee internet continu verandert en zich blijft ontwikkelen. Drie op de vier senioren denken dat zij de digitale ontwikkelingen in de toekomst niet helemaal kunnen volgen. En in 22 procent van de huishoudens gebruikt slechts een van de bewoners of partners internet. Op het moment dat iemand wegvalt, is er dus hulp nodig van buitenaf. 

Mensen voorbereiden en begeleiden

Reden voor seniorenorganisatie KBO-PCOB om mensen nog beter voor te bereiden en te begeleiden. “Senioren digitaal vaardig maken en houden is enorm belangrijk”, zegt directeur Manon Vanderkaa. “Het is de manier om aangesloten te blijven op onze steeds digitalere samenleving en het biedt bovendien veel sociale mogelijkheden, zoals contact met familie via Facetime en Skype.”

KBO-PCOB heeft dit hoog op de agenda staan en is al bezig met projecten en cursussen: “Wij zetten als vereniging in op de begeleiding van senioren met onze eigen, vrijwillige tabletcoaches. Zij leren ouderen over het scala aan mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft, van Facebook tot belastingaangifte. Een prachtige manier om senioren digivaardig en voor de toekomst digibestendig te maken”, aldus Manon Vanderkaa.

Bron: Max Vandaag, KBO-PCOB

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié