Nieuwe vorm van oplichting met Nederlandse mobiele nummers dreigt

Getty Images

Een nieuwe vorm van fraude via Nederlandse 06-nummers duikt op. De politie waarschuwt voor criminelen die zich met een Nederlands mobiel nummer voordoen als bedrijf en je zo geld of persoonsgegevens proberen af te troggelen.

Criminele handelswijze

Nieuw aan deze vorm van oplichting is dat criminelen Nederlandse mobiele nummers gebruiken. Cybercrime-expert Yoanne Spoormans van de politie zegt in een artikel van het AD, dat criminelen hierbij 06-nummers misbruiken van onschuldige mensen die niks met de oplichting te maken hebben. De misdadigers doen zich aan de telefoon voor als medewerker van een webwinkel of van een instantie als De Belastingdienst. Vervolgens zeggen de criminelen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je burgerservicenummer moet geven, zegt Spoormans. Het doel is om zo andermans persoonsgegevens of geld te bemachtigen.

Verdachte signalen

Het is verdacht als een bedrijf iets van je wil hebben of weten, zeker als ze je onder een bepaalde tijdsdruk zetten. Ook moet je bedacht zijn op fraude als “het bedrijf” je belt met een 06-nummer. Officiële bedrijven gebruiken die niet. Wees verder op je hoede als je wanneer je opneemt, een bandje hoort die je verzoekt om op ‘1’ te drukken om je met een medewerker te verbinden. Het is een bekende methode van criminelen om zich vervolgens als medewerker voor te doen en zo aan je persoonlijke gegevens en geld te proberen te komen.

Melden

Als je het telefoontje niet vertrouwt, adviseert Spoormans om te zeggen dat je terugbelt, vervolgens de instantie te bellen om te vragen hoe het zit en het te melden bij de politie. Om een duidelijker beeld te krijgen van de omvang van dit fraudeprobleem en van de methodes die criminelen hanteren, roept de politie slachtoffers ook op om daar bij hen melding van te doen.

 

Auteur 
  • Isabelle Kaper