Online betalen, hoe werkt dat? (deel 2)

Op internet winkelen is erg populair. Daarbij hoort natuurlijk ook online betalen. Daarvoor zijn tegenwoordig aardig wat verschillende mogelijkheden. PlusOnline licht een aantal populaire digitale betaalmethoden met hun voor- en nadelen uit.

In het eerste deel van dit artikel werden iDEAL en creditcards behandeld. In dit tweede deel passeren nog een aantal andere betaalmethoden de revue.

PayPal

www.paypal.com/nl

Het PayPal systeem wordt behalve door webwinkels ook vaak gebruikt op veiling- en verkoopsites als eBay en Marktplaats. Voor het gebruik van PayPal moet je je eerst eenmalig (gratis) aanmelden bij het betaalsysteem op de bijbehorende site.

Je geeft dan een aantal persoonlijke gegevens op en hoe je wilt dat de betaling geregeld wordt. Dat kan via een aparte PayPal rekening waarop je geld stort of door automatisch overschrijven van een bepaald bedrag van je bankrekening of creditcard.

PayPal is in Nederland en het buitenland een breed geaccepteerd betaalsysteem. Een bijkomend voordeel van PayPal is dat het net als creditcards een chargeback systeem gebruikt. Je krijgt dus je geld terug bij een mislukte bestellingen. Dat geld ook voor mislukte aankopen op eBay en Marktplaats. PayPal is handig als je in het buitenland wilt bestellen bij een winkel die geen iDEAL accepteert. Je betaalt dan indirect vanaf je bankrekening door geld te storten op je PayPal rekening en vervolgens met PayPal te betalen.

Prepaid creditcards

www.pay2d.nl
https://prepaid.yourmastercard.nl
www.money2gocard.nl

Als je geen behoefte hebt aan een creditcard waarvoor je abonnementsgeld betaalt, maar toch af en toe met een creditcard online wilt betalen, is een prepaid creditcard een oplossing.
Betalen met zo’n prepaid creditcard bij een webwinkel werkt hetzelfde als bij een gewone creditcard. Maar bij een prepaid creditcard stort je eerst geld op je account bij de kaart en betaal je er daarna pas mee. Bij een gewone creditcard werkt dat andersom.

Een bijkomend voordeel daarvan is, is dat je niet zo snel teveel geld uitgeeft. Als de limiet van je prepaid card bereikt is, kun je niets verder meer kopen totdat je de kaart eerst weer opwaardeert. Je kunt dus niet zoals bij een gewone creditcard in het rood kopen tegen een hoge rente. Ook interessant: een prepaid card kent standaard geen BKR registratie.

Je moet bij een prepaid creditcard eerst een account aanmaken voordat je er online mee kunt betalen. Hou er wel rekening mee dat je voor het gebruiken van de kaart toeslagen betaalt. Bijvoorbeeld voor het opwaarderen, betalingen buiten de EU en contant geld opnemen.

Een voorbeeld van een prepaid creditcard is de pay2d Visa card, maar er zijn ook andere partijen die prepaid creditcards aanbieden, zoals Mastercard en Money2Go. De pay2d prepaid Visa card en andere cards bestel je online op de bijbehorende site. Je kunt kiezen uit een virtuele of een plastic card. Bij de eerste krijg je alleen de kaartgegevens zonder plastic pasje. Voor online winkelen is dat voldoende.

Paysafecard

www.paysafecard.com/nl-nl/

De Paysafecard is een apart type prepaid creditcard. Hij onderscheidt zich van andere creditcards omdat je er anoniem online mee kunt betalen. Ook wordt de Paysafecard vaak gebruikt voor bijzondere aankopen, zoals op websites voor ringtones en online games.

Er zijn twee typen Paysafecard: de gewone Paysafecard en de Paysafecard junior. De laatste is speciaal bedoeld voor jongeren onder de 18 jaar. De juniorversie is bijvoorbeeld niet te gebruiken op websites voor online gokken.

Afrekenen met Paysafecard werkt ook anders dan bij reguliere creditcards. Je koopt een Paysafecard met een vast tegoed van €10, €25, €50 of €100. Op de achterkant van de Paysafecard zit een kraslaag met daaronder een (pin)code. Deze code geef je op bij het betalen op de webwinkelsite.

Je kunt maximaal tien Paysafecards met elkaar combineren als je grotere bedragen dan €100 wilt betalen. Als je nog tegoed op een kaart hebt, is daar later nog mee te betalen.
Met het tegoed op een Paysafecard betaal je de eerste twaalf maanden zonder onkosten. Daarna betaal je iedere maand administratiekosten. Dus tijdig betalen met je Paysafecard is verstandig.

De Paysafecard is onder andere te koop bij kiosken, supermarkten, rookwarenwinkels en tankstations.

AfterPay

www.afterpay.nl

De naam AfterPay zegt het eigenlijk al: met dit betaalsysteem betaal je pas achteraf, na je bestelling. AfterPay schiet het af te rekenen bedrag voor. Dat heeft als voordeel dat je eerst de bestelling thuis kunt bekijken en eventueel terugsturen zonder dat je hoeft te betalen.

Bevalt de bestelling wel? Je krijgt binnen een paar dagen na de bestelling een betaaloverzicht van AfterPay dat je binnen 14 dagen moet betalen. Dat kan met iDEAL, internetbankieren of een automatische incasso. Betaal je niet op tijd, dan komen er wel rentekosten en incassokosten bovenop. Om AfterPay te gebruiken, registreer je je eenmalig bij je eerste bestelling met AfterPay.

AfterPay is te gebruiken bij webwinkels in Nederland en het buitenland. Wel brengen sommige webshops extra kosten in rekening voor betalen met AfterPay.

Cadeaukaarten

Cadeaubonnen bestonden natuurlijk al een poosje buiten de digitale wereld. Ze zijn, in de vorm van cadeaukaarten, inmiddels ook erg populair bij online shoppen. Aardig wat webwinkels verkopen tegenwoordig cadeaukaarten. Die zijn te koop op hun website, maar ook bij supermarkten, tankstations, kiosken en andere winkels.

Een goed voorbeeld zijn de iTunes cadeaukaarten van Apple waarmee je in de online iTunes Store muziek en films kunt kopen. Maar ook winkels als Bol.com en Wehkamp hebben cadeaukaarten met verschillende waarden in de aanbieding.

Bij online shoppen met cadeaukaarten heb je bij de aangesloten winkels altijd de mogelijkheid de code op de kaart in te vullen bij de afrekening. Kun je met het bedrag op de cadeaukaart niet je hele bestelling betalen, dan reken je de rest af met een andere methode, zoals iDEAL. Hou je nog geld over op de kaart? Dan kun je dat gewoonlijk later nog besteden.

Let er wel op dat je de kaart soms binnen een bepaalde periode moet uitgeven. Vaak een aantal jaar na uitgifte van de kaart of een aantal jaar nadat de laatste betaling met de kaart is gedaan.