Opgepast: illegaal downloaden in het buitenland zwaar bestraft

Hier in Nederland kunt u redelijk uw gang gaan, maar in het buitenland is men een stuk strenger als het aankomt op illegaal downloaden.

Onze buurlanden Duitsland, Frankrijk, Belgie, de UK, en ook Finland zijn een stuk onvriendelijker tegenover downloaders. Als je daar muziek, een film of serie illegaal binnenhaalt, loop je risico op een grote boete, ook als vakantievierende Nederlander. En ook buiten Europa loop je gevaar: de VS, Japan en Nieuw-Zeeland bestraffen illegaal downloaden.

Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat veel Nederlanders het beperkte aanbod van legale diensten als reden zien om illegaal te downloaden. Dat argument zal echter niet helpen voor een buitenlandse rechtbank.

Er zijn ook uitzonderingen. Behalve Nederland zijn Griekenland, Mexico, Egypte en Australie erg mild tegen illegale downloaders: het is wettelijk wel verboden, maar wordt zelden tot nooit beboet. In plaats daarvan gaan de auteursrechtenorganisaties liever achter uploaders aan, de mensen die daadwerkelijk zelf op grote schaal 'gestolen' materiaal verspreiden via o.a. Bittorrent.

Als u in Nederland illegaal download, loopt u wel bepaalde risico's. Lees daar meer over in dit artikel >>

Maar, de kans dat u een boete krijgt is dus kleiner. Als u toch wordt benaderd met zo'n claim, is de kans groter dat het een phishingmail betreft, verstuurd door echte criminelen.

Bron: VPNgids.nl