Oplichters hebben valse webshops gelanceerd voor Black Friday

Aanstaande vrijdag is Black Friday, de vrijdag voor Thanksgiving, waarop veel winkels hoge kortingen geven. Criminelen hebben echter een aantal valse webshops klaargezet ter voorbereiding. Dat meldt de politie.

De omzet van online winkels is sinds de uitbraak van het coronavirus enorm gestegen. Veel mensen doen hun aankopen online. De politie merkt dat ook: het aantal aangiften tegen malafide webwinkels is inmiddels verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, van 7.400 naar 13.000 dit jaar.

Playstation 5

Er zijn onder andere websites die zich presenteren als verkopers van sportartikelen en elektronica, maar nooit iets leveren. De politie vreest nu dat het met Black Friday ook weer mis zal gaan. Bijvoorbeeld met de Playstation 5, de nieuwe spelcomputer van Sony, die zo goed verkoopt dat hij nauwelijks leverbaar is. "Er is bijvoorbeeld een site waar voor twee ton aan Playstation 5-bestellingen is gedaan. In theorie kan er nog geleverd worden, maar we zijn bang dat het helemaal nooit gaat gebeuren", aldus Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.

Volgens van der Linden verwacht de politie dat men juist nu veel slachtoffers wil maken. In aanloop naar de feestdagen zijn er meer malafide webshops online gekomen. "Je ziet ze ook vaak op donderdagavond of op vrijdag verschijnen, omdat de meeste mensen in het weekeinde het internet afspeuren."

Betersport.nl is ook één van de bedrijven die de aankomende dagen extra alert zijn. Toen de thuissportartikelen in coronatijd razendsnel werden verkocht, sloegen criminelen toe met een vrijwel identieke site met een nét afwijkend adres. "Mensen die daar iets kochten en niets kregen, meldden zich bij ons", vertelt Betersport directeur Joep van de Ven.

Maatregelen

Op dit moment doet de recherche onderzoek naar een groep die een half miljoen zou hebben buitgemaakt, van in totaal 1500 slachtoffers. Verder probeert de politie vooral om het internetcriminelen zo moeilijk mogelijk te maken door samen te werken met betaaldiensten en banken. Die mogen nu na drie meldingen over een verdachte site al de bijbehorende rekening blokkeren.

Bron: Tros Radar