Opslaan in de cloud

Je bestanden opslaan op internet. Het is een van de populaire toepassingen van de cloud. Maar is het ook wat voor jou?

In het artikel Veilig opslaan buiten je computer Veilig opslaan buiten je computer | PlusOnline lees je waarom het belangrijk is je bestanden ook buiten je computer te bewaren. Het gaat daarin over opslaan op andere apparaten, zoals een externe harde schijf of een usb-stick.

Een andere manier om gegevens buiten je computer op te slaan is in de cloud op internet. Het voordeel daarvan is dat je geen extra apparatuur hoeft te kopen en je bestanden veilig buiten je huis bewaard worden. Als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt waarbij al je computerapparatuur onherstelbaar beschadigd wordt, heb je toch nog je belangrijke gegevens.

Bestanden opslaan in de cloud is al een aantal jaren heel populair. Doordat internet steeds sneller is geworden, gaat het plaatsen van bestanden (uploaden) in de cloud en binnenhalen (downloaden) naar je computer ook heel snel. Je hoeft dus niet meer lang te wachten zoals vroeger. Ook zijn de kosten voor harde schijven snel omlaag gegaan, zodat opslaan in de cloud goedkoper of zelfs gratis is geworden.

Wat is de cloud eigenlijk?

De cloud (Engels voor wolk) is de korte naam voor cloud computing. Dit houdt in dat je werkt met bestanden en programma’s op internet in plaats van je eigen computer. Je pc functioneert hierbij grotendeels als toetsenbord en beeldscherm, terwijl een computer van een cloud aanbieder op internet het werk opknapt. Je gebruikt dus gewoon een computer met opslagruimte op internet die je bedient vanuit huis of ergens anders.
Het werken met programma’s of apps, zoals Office 365, op internet is een populaire cloud toepassing, net als vergaderen en communiceren met Teams. Ook het spelen van computergames doe je tegenwoordig voor een deel of volledig op een computer op internet.

Populair is ook het opslaan van- en werken met allerlei soorten bestanden via internet. Deze cloud toepassing wordt file hosting service of bestandshosting service genoemd. OneDrive van Microsoft en iCloud van Apple zijn twee bekende file hosting services.

Hoe werkt opslaan in de cloud?

Je bestanden opslaan in de cloud klinkt nogal ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet. Het werkt eigenlijk grotendeels hetzelfde als bestanden vanaf je computer opslaan op bijvoorbeeld een externe harde schijf of usb-stick. Alleen maak je in de cloud gebruik van opslag een stuk verder weg.

Aanbieders van file hosting services hebben een groot aantal computers (servers) die helpen om het gegevensverkeer te regelen van miljoenen klanten. Deze computers werken samen met heel veel harde schijven waarop enorme hoeveelheden gegevens kunnen worden bewaard. Deze harde schijven zijn een stuk uitgebreider en duurder dan de harde schijf waarmee je thuis werkt.

Om gebruik te maken van opslaan in de cloud heb je een account nodig, net zoals je bijvoorbeeld een account bij Facebook of WhatsApp hebt. Zo’n account is gewoonlijk gratis voor basisgebruik. Je kan dan bijvoorbeeld 5 GB (gigabyte) aan gegevens opslaan zonder kosten. Als je meer ruimte wilt, betaal je een maandelijks of jaarlijks bedrag (zie Aanbieders van opslagruimte). Gewone gebruikers hebben vaak al aan de gratis ruimte of een basisabonnement van een paar euro per maand genoeg.

Om een account te krijgen, ga je naar de website van een file hosting bedrijf en meld je je aan met je persoonsgegevens. Je krijgt dan een eigen afgeschermde en goed beveiligde ruimte in de cloud. Je account wordt afgeschermd met je gebruikersnaam, een zelfbedacht wachtwoord en eventueel een extra controle via sms, mail of app bij de file hosting dienst. Je moet altijd zorgen voor een goed wachtwoord, maar bij file hosting is het belangrijk een extra stevig wachtwoord te kiezen. Tenslotte staan je bestanden achter dat slot op de clouddeur. Meer over een goed wachtwoord maken, lees je hier Wachtwoord: het slot op de digitale deur | PlusOnline

Een uitzondering bij het op een website maken van een account, zijn de cloud services die door Microsoft voor Windows (OneDrive) en Apple voor de Mac (iCloud) worden aangeboden. Hiervoor staat al een programma of app op je computer. Daarmee kun je je eenmalig aanmelden voor een account en meteen aan de slag met online opslaan van bestanden.

Voordelen

Het lijkt misschien omslachtig om je bestanden op internet op te slaan, terwijl je thuis een prima harde schijf hebt. Toch biedt de cloud een aantal belangrijke voordelen. Zo is het verstandig je belangrijke bestanden op een andere plek dan je eigen computer te bewaren. Bij problemen en calamiteiten heb je dan altijd nog een back-up van je bestanden.

Een ander groot voordeel is dat je via de cloud je bestanden altijd en overal kan bereiken. Ook vanaf een andere computer, je tablet of je smartphone. Zo heb je bijvoorbeeld op kantoor toegang tot bestanden die je eerder thuis in je cloudruimte hebt opgeslagen. En het hoeft dan niet alleen bij openen, bekijken en downloaden te blijven. Bij veel file hosters zijn er programma’s beschikbaar voor het online klussen met bestanden, zoals tekstverwerken, foto’s aanpassen of agenda’s bijhouden.
Ook handig is dat er automatisch voor kan worden gezorgd dat bestanden op je computer en de kopieën daarvan in de cloud, worden bijgewerkt naar de meest recente versie. Dit heet synchroniseren. Dit gebeurt op tablets en smartphones vaak al automatisch voor onder andere foto- en muziekbestanden en contacten.

Nadelen

Met internet via een kabel op je computer gaat het opslaan, openen en downloaden van bestanden in de cloud snel. Bij draadloos internet (Wifi) moet je, zeker bij grote bestanden, meer geduld hebben. Let vooral op bij een 4G/5G verbinding, want het dataverbruik kan dan onaangenaam hoog uitpakken. Dat betekent vooral dat je buiten de deur -zeker op vakantie- het werken met je cloudruimte zoveel mogelijk moet beperken. Je vakantiefoto’s en -video’s opslaan in je cloudruimte is wel een goed idee, maar alleen als je dat op een adres met gratis Wifi kan doen.
Let er ook op dat de Wifi verbinding goed beveiligd is met een wachtwoord. Op veel vakantieadressen is Wifi beveiligd met een standaard wachtwoord voor iedereen of ontbreekt er zelfs een wachtwoord. Maak in dat geval geen contact met je cloudruimte, omdat je dan het risico loopt dat een computercrimineel vroeg of laat met je meekijkt.
Ook is de online opslagruimte die je gratis krijgt bij een account, soms nogal beperkt (zie Aanbieders van opslagruimte). Voor meer ruimte betaal je een maandelijks bedrag. Een externe harde schijf van 2 TB (= 1000 GB) kost zo’n €60,-. Dat staat ongeveer gelijk aan 6 maanden online opslaan.

Beveiliging

Bedreiging van privacy en gevaar voor hacken door computercriminelen zijn ook nadelen van online file hosting. Op een externe harde schijf thuis zullen je bestanden daarvoor veiliger zijn, zolang je de beveiliging op je computer in orde hebt.
File hosting services gebruiken tegenwoordig zoveel mogelijk encryptie. Dat houdt in dat gegevens worden omgezet in een andere, onleesbare vorm. Ze kunnen daarna alleen gelezen worden met behulp van een digitale sleutel. Voor computercriminelen zijn je gegevens dan niet meer te lezen en gebruiken.
Je online opslagruimte is daarnaast beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je zelf precies bepaalt wie toegang krijgt. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid om een goed sterk wachtwoord te kiezen en dat veilig te houden.

Aanbieders van opslagruimte

Er zijn heel wat aanbieders van opslagruimte in de cloud. Vaak hebben ze verschillende soorten abonnementen met diverse hoeveelheden opslagruimte en opties.

Hieronder zie je een kort overzicht van een aantal populaire file hosting aanbieders:

Dropbox - Dropbox. Gratis: 2 GB (tot 16 GB bij aanbrengen van nieuwe leden). Betaald: vanaf 2 TB voor € 9,99 per maand.

Google Drive (Google) - Google Drive. Gratis: 15 GB. Betaald: 100 GB (€1,99 per maand) tot 30 TB (€299,99) per maand. Bijzonderheden: de standaard cloud opslagservice bij Android smartphones en tablets.

iCloud (Apple) - iCloud - Apple (NL). Gratis ruimte: 5 GB. Betaald: 50 GB (€0,99 per maand) tot 2 TB (€9,99 per maand). Bijzonderheden: de standaard cloud opslagservice bij Apple computers, smartphones en tablets. Automatische synchronisatie van bestanden als foto’s en muziek met al je Apple apparaten.

OneDrive (Microsoft)https://onedrive.live.com. Gratis: 5 GB. Betaald: tot 6 TB voor €10,- per maand.  Extra’s: standaard geïnstalleerd in Windows. Inloggen met een bestaand Microsoft-account en direct online documenten bewerken met Office 365.

Al deze clouddiensten werken met Windows, Mac, iOS, Android en internetbrowsers. Alleen iCloud werkt niet met Android.