Ouderen massaal bezorgd over online privacy

Uit onderzoek van ouderenplatform SeniorWeb blijkt dat een kleine meerderheid van de groep 65+ in Nederland zich orgen maakt over online privacy. Vier op de tien worden bang als ze nieuwsberichten lezen over internetcriminaliteit. Dat is gestegen: in 2017 ging het nog om drie op de tien.

Dit lijkt echter geen invloed te hebben op de populariteit van het internet. Slechts 9% geeft aan het internet tegenwoordig minder te gebruiken als een gevolg van alle negatieve berichtgeving. Het gaat dan voornamelijk om gevoelige zaken als online bankieren en dure zaken aanschaffen in webshops. De hoeveelheid spam die men krijgt zou daar een rol in spelen – ouderen worden er voorzichtiger door.

Ervaringsniveau laag

Het CBS concludeerde onlangs nog dat ouderen hun gevoelige persoonsgegevens wat minder vaak actief beschermen dan jongeren. 77% is hiermee bezig, terwijl 93% van de mensen jonger dan 65 dit doet. SeniorWeb concludeert dat één op de drie senioren niet weet dat de privacy-instellingen van apps kunnen worden aangepast.

Bron: SeniorWeb