Pas op voor neptelefoontjes met een Engels of Nederlands bandje

De oplichters benaderen u met een verzonnen verhaal

Vrouw checkt telefoon met bezorgd gezicht
Getty Images

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor neptelefoontjes namens verschillende overheidsinstanties. Deze lijken afkomstig van een Nederlands mobiel nummer, de Hoge Raad of Rijksoverheid, maar in werkelijkheid zitten hier online oplichters achter.

De oplichters benaderen u met een verzonnen verhaal waarin ze u vertellen dat u in de problemen zit en dat zij u kunnen helpen. Misschien zeggen ze dat uw BSN-nummer wordt misbruikt, dat er een arrestatiebevel tegen u loopt, of dat u verdacht wordt van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen. Vervolgens vragen ze u om het cijfer ‘1’ in te toetsen, zodat u zogenaamd met een agent aan de lijn komt. Deze nepagent vraagt om allerlei persoonlijke gegevens om uw identiteit te verifiëren. Dit is slechts één voorbeeld van hoe zo'n telefoongesprek kan verlopen.

Een andere tactiek van online fraudeurs is om u te vragen bepaalde software of programma's te downloaden. Op die manier kan de fraudeur, die zich voordoet als een ‘hulpverlener’, uw computer overnemen. Soms beloven ze zelfs dat er geld op uw rekening wordt gestort, dat u vervolgens naar een ander rekeningnummer moet overboeken. Dit alles is nep; deze bellers zijn absoluut geen echte hulpverleners.

Pas op voor spoofing

Online fraudeurs gebruiken spoofing-technieken om telefoonnummers te vervalsen, waardoor het lijkt alsof u echt met betrouwbare overheidsinstanties of organisaties te maken heeft, zoals de Fraudehelpdesk op zijn site meldt.

U kunt bijvoorbeeld gebeld worden uit naam van de ‘Nationale Politie Amsterdam’, ‘National Police’, de ‘Hoge Raad der Nederlanden’, het ‘Ministerie van Justitie’, een Europese bank, de Deense politie of zelfs het Deense hooggerechtshof.

Vrouw achter laptop
Getty Images

Dit adviseert de Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk waarschuwt om nooit geld over te maken, persoonlijke gegevens te delen of software te installeren op basis van een bericht of telefoontje. Het beste is om de verbinding direct te verbreken.

“Maak geen geld over dat eerst op uw rekening is gestort, want dan kan uw rekening door de bank geblokkeerd worden vanwege verdachte transacties. Neem contact op met uw bank als er geld op uw rekening is gestort door een oplichter,” staat verder op de site van de Fraudehelpdesk.

Wat te doen als u toch heeft gereageerd?

Blijf alert bij toekomstige bellers en bel nummers die niet in uw contactenlijst staan niet terug als u een gemiste oproep heeft. Als u alleen uw naam, adres en de laatste drie cijfers van uw BSN hebt gedeeld, kan er niet direct misbruik van gemaakt worden. Oplichters kunnen deze informatie echter wel gebruiken om in vervolggesprekken sneller uw vertrouwen te winnen.

Neem direct contact op met de Fraudehelpdesk voor gericht advies als u geld heeft overgemaakt, gegevens hebt gedeeld of software hebt gedownload.

Auteur