PC/Mac versnellen: laat programma's niet automatisch starten

Getty Images

Veel programma's starten automatisch op en maken uw PC langzamer, zelfs wanneer u ze niet gebruikt. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen via Taakbeheer.

Windows

Eerst moet u Taakbeheer openen. Druk achtereenvolgens op Control, Shift en Esc en houd de knoppen ingedrukt wanneer u dat doet. Dan opent Taakbeheer. 

Ga naar het tabblad Opstarten. Hier vindt u alle programma's die opstarten wanneer uw PC start.

Rechts is er een kolom Invloed Op Opstarten. Hier ziet u of een programma veel RAM-geheugen of processorkracht nodig heeft om te werken. Als bij een programma Veel staat, is het dus een zwaar programma wat invloed kan hebben op de snelheid van uw computer.

Wilt u dat een programma niet ongevraagd opstart? Selecteer het programma, druk rechts onderin op de knop Uitschakelen. Deze knop verandert naar Inschakelen indien het programma al is uitgeschakeld om het proces om te keren.

Apple computer

Op een Mac werkt het iets anders. Klik op het Apple-logo links bovenin het scherm, dan op Systeemvoorkeuren. Bij Gebruikers en groepen selecteert u uw account en dan Inloggen. Hier vindt u een overzicht van uw programma's. Klik op het slot links onderin. Voer uw wachtwoord in en u kunt ze aanpassen.

Selecteer het programma en druk op het minnetje. Wilt u een programma juist wel laten opstarten, klik op het plusje. Zoek dan het programma en klik Voeg Toe. U kunt ook zorgen dat het programma wel opstart, maar niet opent op uw scherm. Klik dan bij het programma op een vinkje bij Verberg.

Wees voorzichtig

U kunt niet zomaar alles uitschakelen. Sommige apps zijn nodig om de computer goed te laten werken. Schakel alleen programma's uit met namen die u kent, bijvoorbeeld Google Chrome, Spotify of Skype. Dat zijn apps van derde partijen, dus niet van Microsoft of Apple.

Bron: AD.nl

Auteur 
  • David de Wilde