Phishingmail van de ANWB in omloop

De jaarlijkse premie voor het lidmaatschap moet worden voldaan. 'De factuur voor uw ANWB-lidmaatschap staat klaar in Mijn ANWB'. Als u zo'n bericht ontvangt, bent u mogelijk doelwit van oplichters.

Het gaat zogenaamd om een bedrag van € 115,80, maar in werkelijkheid zijn de oplichters erop uit al uw geld te stelen. De mail lijkt te komen van correspondentie@anwb.nl. Dit is echter een ''spoof'': het lijkt alleen maar zo te zijn, maar in werkelijkheid gaat er een ander e-mailadres achter schuil. 

De tekst in kwestie

INFO 22 apr 2021, 12:24

FACTUUR 

Beste heer/mevrouw, 

Uw factuur van ANWB lidmaatschap en/of abonnementen ten bedrage van € 115,80 staat klaar in Mijn ANWB. U vindt de factuur ook in de bijlage van deze e-mail. 

Uw factuur betalen
Wij verzoeken u het bedrag vóór 20-04-2021 aan ons over te maken.
Dit kan via deze link,
via de iDEAL button na inloggen op Mijn ANWB
of via internetbankieren of overschrijvingskaart. Vermeld dan duidelijk het totaalbedrag, ons IBAN rekeningnummer en het betalingskenmerk om de betaling op tijd te kunnen verwerken. 

Actueel overzicht in Mijn ANWB
Voor het bekijken van een overzicht van al uw producten en diensten, logt u in op Mijn ANWB, uw persoonlijke ANWB omgeving. Hier kunt u ook uw correspondentie en genoten Ledenvoordeel inzien of uw gegevens wijzigen. Als u nog geen Mijn ANWB account heeft, maakt u die eenvoudig aan op anwb.nl/inlogaccount-aanmaken. Houd hiervoor uw lidmaatschapsnummer bij de hand. 

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag. Op anwb.nl/factuur vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de factuur. 

Met vriendelijke groet, 

Hendrik Amaddeo

Manager Leden Service Center

N.B. Deze email is automatisch verzonden. Reacties op deze mail kunnen wij helaas niet beantwoorden.

De neplink verwijst naar een vreemde website, dat niet van de ANWB is. Het domein staat slechts drie dagen online en het IP-adres verwijst naar de Pakistaanse stad Karachi.

Deze vorm van oplichting is niet nieuw: PostNL, DHL, de Belastingdienst, Vodafone en Marktplaats werden eerder slachtoffer van dit soort praktijken. Uit hun namen werden mensen benaderd met verzonnen rekeningen.

Dit keer zijn klanten van negen banken doelwit, meer specifiek klanten van de volgende banken:

  • Regiobank
  • Knab
  • ABN AMRO
  • Triodos
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • ING Bank
  • SNS
  • MoneYou

Voor alle informatie over het betalen van premies en contributie aan de échte ANWB kunt u de echte website bezoeken.

Bron: Opgelicht!