Slecht idee: veel tabbladen open laten staan in uw browser

Voor u het doorheeft, zijn er meerdere tabbladen geopend in de browser. Vaak worden eerder bezochten tabbladen niet meer gebruikt, of zelfs helemaal vergeten. Dit kan uw apparaat een stuk trager maken. Daarnaast zijn er nog talloze andere redenen waarom het openen van meerdere tabbladen in uw browser een nadelig effect heeft.

Allereerst werkt ons brein het beste als we ons op één taak focussen. Meerderde tabbladen openen in de browser verdeelt uw aandacht en vermindert de productiviteit. Door veel tabbladen te openen zien we door de bomen het bos niet meer.

Daarnaast wordt het aparaat ook nog eens trager, omdat alle openstaande tabbladen op de achtergrond geheugen nodig hebben.  Op een laptop kan het openen van meerde tabbladen zelfs nog sneller een probleem zijn. Het kost het de laptop meer geheugen als je van het ene tabblad naar de andere springt en tussentijd bezig bent met andere programma's, waardoor de ventilator flink kan gaan blazen. Dit kan de accu van de laptop sneller verouderen waardoor de laptop eerder kapot kan gaan.

Verschillende webbrowsers hebben hier een oplossing voor bedacht. Opera biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je tabbladen te groepen waardoor je het overzicht makkelijker kan houden. Firefox en Safari zorgen automatisch voor een beter werkgeheugen. Chrome biedt verschillende extensies aan die je kunnen helpen om de tabbladen onder controle te houden.

Als het apparaat waar je op werkt trager wordt, ligt dit vaak aan het aantal tabbladen dat open staat in combinatie met andere draaiende programma's. Probeer elke dag te beginnen met een schone webbrowser, door de laptop na gebruik uit te zetten. Dit kan al flink schelen. Zo gaat uw computer of laptop een stuk langer mee.