Tips bij het kopen van een powerbank

Getty Images

Is de accu van uw smartphone of tablet ook zo snel leeg? Dan biedt de powerbank uitkomst: een draagbare batterij die u via USB eenvoudig aan het apparaat koppelt. Waar moet je op letten bij aanschaf?

Vroeg of laat is de accu van uw tablet leeg. Tijd om de standaard meegeleverde lader aan te sluiten. Hoewel deze lader goed genoeg werkt, heeft u er wel een stopcontact voor nodig. Wat als u bijvoorbeeld op reis bent en geen stroomnet voorhanden heeft? Dan is het verstandig eens te kijken naar een powerbank. Een powerbank is een externe draagbare accu waarmee u mobiele apparaten oplaadt zonder stopcontact. De connectie wordt meestal gemaakt via de mini-usb aansluiting en met een draad, hoewel sommige nieuwere modellen ook draadloos werken. De powerbank zelf laadt u voor uw reis op via het stroomnet of onderweg met behulp van uw auto-accu. Er zijn ook powerbanks die zichzelf opladen met behulp van zonne-energie. Des te hoger de capaciteit, des te vaker u een apparaat met een powerbank kunt opladen.

U koopt een powerbank al voor een paar tientjes bij onder andere tabletwinkels en electronicazaken. Maar... de ene powerbank is alleen de andere niet. Ze komen in veel soorten en maten. Ze worden uitgebracht met verschillende capaciteit, verschillende aansluitingen en ook hoe snel ze je telefoon kunnen opladen verschilt per powerbank.

Capaciteit

Het belangrijkste verschil tussen verschillende powerbanks is de capaciteit. Meestal wordt de capaciteit van een powerbank in milliampère-uur (mAh) weergegeven. Als je weet hoe omvangrijk de accu van je telefoon is (die over het algemeen ook in mAh wordt uitgedrukt), dan kun je ook berekenen hoe vaak je je telefoon eraan kunt opladen.

De nieuwste mobiele telefoons zijn voorzien van een accu van ongeveer 3000 mAh. Als je dan een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh koopt, kun je in principe je telefoon drie keer volledig laden. Een goedkopere powerbank van slechts 2500 mAh is leeg voordat je telefoon zelfs maar één keer de 100% bereikt heeft. Een powerbank waar je je telefoon vaker aan kunt opladen lijkt handiger - maar let op - hij is natuulijk ook wat duurder, logger en zwaarder.

Snelheid: Quick Charge

Sommige opladers werken sneller dan andere, en dat geld ook voor powerbanks. Goedkope powerbanks laden met een vermogen van 5 watt, duurdere powerbanks kunnen 12 watt of meer afleveren. Die laden dus ruim 2x zo snel op. Een groot deel van de telefoons hebben tegenwoordig ondersteuning voor een bepaalde vorm van snelladen, zoals Quick Charge of USB Power Delivery (PD). Moderne smartphones met Qualcomm Snapdragon-chips ondersteunen allemaal Quick Charge en kunnen dus sneller opladen als de powerbank die ondersteuning deelt.

Wat is het verschil tussen de aansluitingen op een powerbank?

De meeste powerbanks zijn voorzien van twee aansluitingen: eentje waarmee je je powerbank kunt opladen en eentje waaruit hij zelf de stroom kan leveren. Het zijn vrijwel zonder uitzondering USB-poorten. Meestal gaat het om Micro-B of het nieuwere USB-C, net zoals bij Android smartphones. De aansluiting waar de stroom uit komt is meestal een gewone 'grote' USB-A-poort. Sommige powerbanks kunnen ook stroom leveren uit een USB-C-poort. mHet is handig om een powerbank te nemen die met dezelfde aansluiting oplaadt als je eigen telefoon, zodat je de lader daarvan kunt gebruiken om je powerbank op te laden. Er bestaan ook powerbanks die opgeladen kunnen worden met de oplader van je iPhone. Zoek daarvoor naar powerbanks met Lightning-aansluiting.

Zonnepaneel en draadloos laden

Je telefoon draadloos opladen, of met behulp van een zonnepaneel: het klinkt heel handig en futuristisch. Deze functies maken uw powerbank echter duurder en hebben ook nadelen. Zonnepanelen zijn nog altijd vrij zwak en het kan dagen duren voordat je telefoon opgeladen is, dus hij is ongeschikt voor dagelijks laden, of bijvoorbeeld op vakantie.

Draadloze opladers werken alleen als je telefoon goed recht op de powerbank ligt en zijn pakweg 30% minder efficiënt dan een 'ouderwets' kabeltje. Als je alle capaciteit uit je powerbank wilt gebruiken, gooi je met draadloos laden dus bijna een derde van je capaciteit weg!

Bron: RADAR

Auteur