Veel thuiswerkers onveilig bezig

Op dit moment werkt een groot deel van de bevolking thuis. Ook daar heeft men toegang nodig tot vertrouwelijke informatie. Toch werkt men op afstand vaak op eigen apparaten, en met deelprogramma's. Is dat wel veilig?

Online uitgever VakWereld vroeg duizend mensen naar hun gewoontes tijdens de corona-crisis. Het ging om een mix van voormalig kantoorwerkers in de informatiebeheer, evenementenorganisatie, zakelijke mobiliteit, beveiliging. 18% werkt bij de overheid.

Werken met gevoelige data

Niet minder dan 85% van de ondervraagden gaf aan met vertrouwelijke informatie te werken, van persoonsgegevens tot offertes. 62% werkt echter met eigen apparaten, en met deelapplicaties. 83% van de mensen gebruikt informatie op netwerkschijven - van het kantoornetwerk, dus. Ruim de helft van de mensen gaf aan geen beveiligingsacties in te stellen om de data te beschermen.

Grote risico’s

Als je op je werk een applicatie start, dan is het netwerk en de apparatuur normaal gesproken beveiligd door de werkgever. Thuis is daar geen sprake van. Hier is dus een potentieel risico te zien. 

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert: ,,Log in op de server van de organisatie, zodat je hetzelfde scherm te zien krijgt als op kantoor. Gebruik hiervoor als dat kan een laptop of tablet die je van de organisatie hebt gekregen.’’ 

Ook werken met gratis diensten is risicovol. Als iets gratis is, ben jij vaak het product. Gevoelige informatie zou zomaar kunnen worden doorverkocht aan derden.

Bron: AD.nl