Wat u moet weten over Whatsapp

WhatsApp wordt steeds meer gebruikt en biedt veel mogelijkheden. Hoe deel je je locatie? Hoe stuur je iets naar meerdere mensen tegelijk? Worden foto's en video's altijd automatisch opgeslagen?

Met WhatsApp verstuur je onder andere berichten, foto’s en video’s naar fami-lie en vrienden zonder dat het iets hoeft te kosten. In het artikel ‘Gratis communiceren met Whatsapp’ lees je hoe je de basisfuncties van deze populaire app gebruikt. In dit artikel lees je over alle andere ­mogelijkheden, zodat je WhatsApp optimaal kunt benutten.

Hoe veilig is WhatsApp?

WhatsApp is een erg veilige app om te gebruiken voor je communicatie. Berichten worden namelijk versleuteld tussen de verzender en ontvanger. Dat houdt in dat de tekst in een bericht wordt omgezet naar voor anderen onleesbare informatie voordat het wordt verzonden. Pas op de smartphone van degene aan wie je het bericht stuurt, wordt het bericht weer ontsleuteld en leesbaar gemaakt.

Wanneer betaal je wel en niet voor WhatsApp?

De kosten voor WhatsApp zijn afhankelijk van de situatie waarin je de app gebruikt. Als je berichten stuurt via een gratis wifi-verbinding, bijvoorbeeld bij je thuis, kost het je niets. Als je ergens bent waar je voor een wifi-verbinding moet betalen, bijvoorbeeld in een hotel, dan ben je alleen de totaalkosten kwijt voor de wifi-verbinding. Dat is goedkoper dan sms’jes versturen. Als je op een plek bent zonder wifi, dan moet je je 4G-internetverbinding gebruiken. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van je belbundel. Let er vooral op dat je extra kosten betaalt als je meer via internet verstuurt dan je belbundel toestaat. In dit geval is WhatsApp gebruiken het duurst, maar in de meeste situaties nog altijd goedkoper dan sms’en. Stuur bij voorkeur via een 4G-verbinding geen foto’s en video’s met WhatsApp, omdat je dan snel je belbundel opgebruikt.

Hoe maak je tekst op in een bericht?

Tekst opmaken in een bericht of appje doe je niet via opties of knoppen, maar door het toevoegen van een speciaal teken voor en achter een woord of stuk tekst. Een vette tekst zet je *tussen sterren*. Voor een schuine tekst gebruik je underscores (_) of liggende streepjes (-). Een doorgestreepte tekst zet je tussen ~twee tilden~.

Hoe stuur ik een bericht naar meerdere mensen tegelijk?

Als je in een groepschat een bericht stuurt, komt die automatisch al aan bij alle contactpersonen in de groep. Wil je een bericht naar meerdere mensen tegelijk sturen buiten de groepschat, dan gebruik je een v­erzendlijst.
In iOS: druk in het hoofdscherm op Verzendlijsten > Nieuwe lijst. Druk op de gewenste contactpersonen. Druk op Maak. Typ en verstuur een bericht. De verzendlijst vind je voortaan terug onder Verzendlijsten.
In Android: druk in het hoofdscherm op de drie puntjes > Nieuwe verzendlijst. Druk op de gewenste contactpersonen. Druk op de groene knop met het vinkje. Typ en verstuur een bericht. De verzendlijst vind je voortaan terug onder Chats.

Hoe deel ik mijn locatie?

Het is soms handig om je locatie met een contactpersoon te delen. Bijvoorbeeld als je ergens hebt afgesproken.
iOS: druk op + bij het berichtvak.
Android: druk op het paperclipje bij het berichtvak.
Vervolgens bij beide: druk op Locatie. Geef eventueel toestemming aan WhatsApp voor toegang tot uw locatie. Druk op Stuur deze locatie, Locatie verzenden of Deel live locatie.

Hoe stuur ik een foto of video?

Je kunt makkelijk live of opgeslagen media met je appjes meesturen. Hou er rekening mee dat WhatsApp foto’s en video’s comprimeert voor het versturen, zodat ze minder ruimte innemen. Hierdoor wordt de kwaliteit soms minder. Ook zit er een maximum van 16 MB (megabyte) aan de grootte van een te versturen video.
iOS: druk op + bij het berichtvak. Voor een live-foto of -video druk je op Camera. Voor een foto of video opgeslagen op je smartphone druk je op Foto- en videobibliotheek. Druk op de foto of video, typ een onderschrift en druk op de blauwe knop.
Android: druk op het paperclipje bij het berichtvak. Voor een live-foto of -video druk je op Camera. Voor een foto of video opgeslagen op je smartphone druk je op Galerij. Druk op de foto of video, typ een onderschrift en druk op de groene knop.

Hoe voeg ik emoticons toe aan een bericht?

Emoticons of smileys gebruik je om een bepaalde emotie of stemming bij een tekst te plaatsen. Bijvoorbeeld een knipoog als je een opmerking als grapje bedoelt. Je drukt hiervoor op de toets met het lachende gezichtje op je schermtoetsenbord of bij het berichtvak. Onderin kun je kiezen uit allerlei categorieën in de grijze balk. Druk vervolgens op de gewenste emoticon. Die staat nu in je bericht. Je verwijdert hem net als gewone tekst met de backspace-toets (grijs knopje met kruisje) op je scherm­toetsenbord.

Hoe bepaal ik of een ontvangen foto of video opgeslagen mag worden?

Als je een foto of video ontvangt via WhatsApp wordt dit bestand standaard op je smartphone opgeslagen. Dat is niet altijd handig. Bijvoorbeeld wanneer je contact hebt via het mobiele netwerk, want dan kan het je geld kosten. Om dit in te stellen:
iOS: druk in het hoofdscherm op Instellingen > Data- en opslaggebruik. Geef per soort media aan wanneer die mag worden opgeslagen.
Android: druk in het hoofdscherm op de drie puntjes > Instellingen > Dataverbruik. Geef per soort media aan wanneer die mag worden opgeslagen.

Wat betekenen de vinkjes bij berichten?

De vinkjes geven de status van een verzonden bericht aan. Als je bericht is verzonden, staat er een grijs vinkje bij. Twee grijze vinkjes betekent dat je app-berichtje is ontvangen. Twee blauwe vinkjes staat voor: je appje is gelezen.

Hoe zet ik leesbevestiging uit?

Als je niet wilt dat iemand die jou een appje heeft gestuurd, kan zien of je die gelezen hebt, zet je de leesbevestiging uit.
iOS: druk in het hoofdscherm op ­Instellingen > Account > Privacy. Zet Leesbewijzen op Uit.
Android: druk in het hoofdscherm op de drie puntjes > Instellingen > Account > Privacy. Zet Leesbewijzen op Uit.

Hoe verwijder ik een WhatsApp-bericht?

Soms heb je een bericht verstuurd wat niet de bedoeling was. Bijvoorbeeld omdat het bericht fout was. Als jij en je contactpersoon een recente versie van WhatsApp gebruiken, kun je je bericht verwijderen, maar dan wel binnen 7 minuten. Ga naar het chatbericht. Hou je vinger op het ongewenste bericht.
iOS: druk eventueel op het pijltje naar rechts > Druk op Verwijder. Druk op de prullenbak. Druk op ­Verwijder voor iedereen.
Android: druk op de prullenbak. Druk op Verwijderen.

Hoe kan ik snel antwoordenop een bericht?

Je krijgt regelmatig een appje terwijl WhatsApp niet geopend is. Je ziet dan een notificatie op je scherm met het bericht. Om daar meteen op te reageren, druk je op het bericht. Als je smartphone vergrendeld is:
iOS: schuif het bericht opzij.
Android: dubbeltik op het bericht.

Hoe bewaar ik een bepaald bericht?

Als je een bepaald bericht graag wilt bewaren om later terug te lezen, sla je het op als favoriet. Hou je vinger op het bericht. Druk op het sterretje. Het bericht is nu een favoriet. Om zo’n bericht terug te lezen:
iOS: druk in het hoofdscherm op Instellingen > Berichten met ster. Druk op het bericht.
Android: druk in het hoofdscherm op de drie puntjes > Berichten met ster. Druk op het bericht.

Meer vragen en antwoorden over de mogelijkheden van WhatsApp vind je op www.plusonline.nl/gratiswhatsapp

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine februari 2018. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Eligerma (niet gecontroleerd) op di, 4-6-2019 - 22:02

Zo iritant steeds 'addthis' pagina te krijgen om een bericht door te mailen!!! En dan toch niet op de betreffende pagina te komen. Blanco page!??

Door A. Wit op do, 15-3-2018 - 15:59

Dit artikel staat inderdaad niet in het februarinummer maar in het maartnummer.

Door Jordy (niet gecontroleerd) op di, 13-3-2018 - 07:24

Tegenwoordig kun je berichten verwijderen die 1uur 16min en 8seconden oud zijn. (Als je de alles nieuwste versie hebt natuurlijk)

Door jo peeters op zo, 11-3-2018 - 14:01

over whatapp er staat dit artikel is eerder verschenen id plusmagazine van februari, dit klopt niet ik heb hem zelf en gekeken waar dat staat
maar ik heb het niet gevonden