Windows 10 sneller maken? Zo doe je dat!

Het ziet er mooi uit: de schaduw bij je muis en de animaties op je bureaublad, maar deze visuele effecten kunnen je Windows 10 pc aardig vertragen. Gelukkig is het met de volgende tips eenvoudig je computer sneller te maken.

Dat Windows 10 na verloop van tijd trager wordt, is normaal. Het heeft vaak te maken met de leeftijd van je computer. Dit zorgt er namelijk voor dat sommige functies van Microsoft niet volledig aansluiten op de specificaties  van een verouderd apparaat. De visuele effecten van Windows 10 die verschijnen bij het gebruik van het besturingssysteem, is een voorbeeld van zo'n functie. Door deze effecten uit te zetten, is de traagheid vaak voor een groot gedeelte opgelost. 

Uitschakelen van visuele effecten Windows 10

Als eerst druk je op de combinatie Windows-toets (het Windows icoontje) plus de letter R in (dus Win+R). Links onderin opent zich het schermpje Uitvoeren. Mocht er al tekst in het witte venster staan, dan haal je die weg. Staat er niets, dan kun je meteen de volgende term kopiëren en plakken: sysdm.cpl. Druk nu op OK. In beeld staat nu Systeemeigenschappen. Ga nu naar de tab Geavanceerd (rechts) en klik vervolgens op Prestaties onder het kopje instellingen. Het klopt dat er nu een nieuw scherm geopend wordt. 

Je krijgt nu een overzicht met drie opties: 

  • Automatisch selecteren
  • Beste weergave
  • Beste prestaties
  • Aangepast

Windows 10 met de beste prestaties

Als je nu op Beste prestaties klikt, dan zal Windows 10 automatisch alle visuele effecten uitschakelen. Pas wel op met dit soort dingen, want er kunnen effecten ontstaan waar je mogelijk geen rekening mee gehouden hebt. Zo zal de manier waarop de lettertypes in beeld verschijnen gaan veranderen. Wil je dat letters goed leesbaar blijven, ook na de verandering, dan kun je in het witte vak onder de vier opties de feature Zachte randen rond schermlettertypen weergeven. Heb je alles ingesteld zoals je wil (je kunt afvinken wat je zelf wel en niet wil), dan druk je op Toepassen en OK.

Het grote voordeel van de wijziging naar Beste prestaties is dat Windows 10 weer ruimte heeft voor andere taken, omdat het zich niet bezig hoeft te houden met visuele effecten. Als je je later bedenkt, dan kun je de bovenstaande stappen opnieuw volgen en instellen wat je wel en niet wilt. Windows 10 schakelt automatisch alle visuele effecten uit, als je nu op de Beste prestaties klikt. Pas wel op met dit soort dingen, want er kunnen effecten ontstaan waar je mogelijk geen rekening mee gehouden hebt. Zo zal de manier waarop de lettertypes in beeld verschijnen gaan veranderen. Wil je dat letters goed leesbaar blijven, ook na de verandering, dan kun je in het witte vak onder de vier opties de feature Zachte randen rond schermlettertypen weergeven. 

Bron: Computerlokaal