Windows 11: vragen en antwoorden

Onlangs verscheen er een nieuwe versie van Windows: Windows 11. Het is de eerste grote nieuwe Windows-versie in zes jaar. Wij hebben alvast een aantal vragen voor u op een rijtje gezet, en beantwoord.

Wanneer is Windows 11 beschikbaar?
Windows 11 is sinds maandagavond 4 oktober 2021 beschikbaar. Via het update-venster zal Windows 11 automatisch aangeboden worden, mits uw laptop of computer geschikt is voor het programma. Wilt u Windows 11 handmatig downloaden? Dat kan vanaf de Windows site. 

Is mijn computer geschikt voor Windows 11?
Een terechte vraag. Bij de nieuwe Windows-versie heeft Microsoft de systeemeisen verhoogd. Computers jonger dan vier jaar kunnen Windows 11 makkelijk aan. Computers ouder dan vier jaar vaak ook, alleen zouden deze vaker kunnen vastlopen volgens Microsoft. Deze computers of laptops krijgen de update naar alle waarschijnlijkheid niet automatisch aangeboden. Mocht je de nieuwe Windows versie toch willen, dan moet deze handmatig geïnstalleerd worden. 

Is Windows 11 gratis?
Windows 11 is gratis voor gebruikers van Windows 10. Mocht je nog een oudere Windows versie hebben, Windows 7 of Windows 8, geen paniek. Via een kleine omweg kan ook Windows 11 voor jou gratis te downloaden zijn. Windows heeft deze groep mensen onlangs een gratis update naar Windows 10 aangeboden. Als deze geïnstalleerd wordt kan daarna direct Windows 11 geïnstalleerd worden. Op dit moment kan er alleen Windows 11 geïnstalleerd worden vanuit Windows 10. 

Kan ik zomaar de upgrade naar Windows 11 uitvoeren?
Voordat u de update gaat downloaden, is het verstandig om een backup te maken. Zeker als je veel foto’s of filmpjes op je computer hebt staan, of de computer nodig hebt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Neem het zekere voor het onzekere en exporteer de bestanden naar een externe schijf.
Het updaten naar Windows 11 kost daarnaast aardig wat tijd. Dus bekijk goed wat een geschikt moment is om dit te doen en kies een moment dat u de computer een tijdje niet nodig heeft.

Wat zijn de grootste vernieuwingen?
Wat direct opvalt is het complete nieuwe uiterlijk wat Windows 11 gekregen heeft: veel semi-transparante panelen, afgeronde hoeken en nieuwe animaties en animaties. Ook is er een nieuw Start-menu. Doel van deze aanpassingen is om de gebruiker sneller van A naar B te krijgen. 

Er is een nieuwe functie bijgekomen: Desktops. Via deze functie kunnen gebruikers meerdere bureaubladen tegelijk gebruiken. Er kan horizontaal tussen bureaubladen gewisseld worden, om bijvoorbeeld werk en privé te onderscheiden. Ook wordt er gewerkt om meerdere apps tegelijk schermvullend te gebruiken: zowel naast elkaar als boven elkaar. 

Aan de linkerkant van het scherm kunnen nu informatie venstertjes inschuiven, genaamd Widgets. Dit kan bestaan uit een weerbericht, de kalender of bijvoorbeeld recente bestanden. Op dit moment zijn dit alleen eigen Microsoft apps, op ten duur komen er ook Widgets van derden. 

Moet ik het nieuwe startmenu gebruiken?
Dit hoeft niet. In het menu personalisatie van de instellingen kunnen gebruikers kiezen waar het Start-menu getoond wordt in beeld. Standaard zal Windows 11 het Start-menu in het midden van het scherm tonen. Dit kan dus gewijzigd worden, naar bijvoorbeeld links in beeld. 

Kan ik ook Windows 10 blijven gebruiken?
U kunt de update weigeren, het blijft immers een vrijwillige keuze. Voor sommige is dat misschien nog verstandig ook: gebruikt u voor bepaalde werkzaamheden geavanceerde software, dan is het verstandig om even de kat uit de boom te kijken. Wellicht brengt deze update complicaties met zich mee. 

Tot oktober 2025 is de keuze geheel aan jou. Daarna stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 10. De zakelijke versie van Windows 10 krijgt nog wat langer de tijd om de update af te houden. 

Kan ik weer terug naar Windows 10, mocht Windows 11 tegenvallen?
U heeft tot tien dagen na de update op deze terug te draaien met het behoud van je bestanden en instellingen. Het kan dus, maar wacht hier niet te lang mee. Als u terug wilt naar Windows 10 en die tien dagen zijn verstreken, zult u handmatig een backup moeten maken en een nieuwe Windows 10 installatie uitvoeren. Het terugdraaien van Windows 11 naar 10 kan via Instellingen > Update & Veiligheid > Herstellen.

Bron(nen):