Wordt uw contant geld straks vervangen door een 'digitale' euro?

Getty Images

Sinds de start van de corona-crisis betalen we minder met contant geld. Inmiddels is bekend geworden dat de Europese Centrale Bank werkt aan een eigen digitale 'cryptocoin', waarmee we makkelijk in bijvoorbeeld webshops zouden kunnen betalen. Hoe zit dat precies, en betekent dit straks definitief het einde van onze bankbiljetten en munten?

Onlangs vertelde Mathijs Bouman (redacteur en econoom van Nieuwsuur) over een nieuwe ontwikkeling: de Europese Centrale Bank werkt - net als veel andere centrale banken - aan een nieuw digitaal betaalmiddel, een vorm van digitaal geld, dus helemaal zonder bankbiljetten of muntjes. Het wordt een alternatief voor de particuliere ''cryptocoins'' die steeds meer aan populariteit winnen. Hier vindt u het fragment:

Cryptovaluta, ook bekend als bitcoins, zijn dus een geheel digitaal ruilmiddel: er worden geen biljetten gedrukt of munten geslagen! Binnenkort verschijnt er in Plus Magazine een artikel in de rubriek Geld & Recht waar meer over dit fenomeen wordt verteld.

Het bijzondere van deze bitcoins is dat ze niet worden uitgegeven door een centrale bank zoals de ECB, het is meer een soort aparte eigen valuta van het Internet die buiten het wereldwijde bestaande monetaire systeem opereert. Daarom zijn cryptovaluta helaas ook nogal onstabiel: de prijs van bitcoins kan plotseling stijgen of dalen, omdat de economie zo jong is, bitcoin zo vernieuwend is en de markten soms niet liquide genoeg zijn. Daarom is het niet raadzaam om nu direct al uw spaargeld in bitcoins om te zetten, de waarde van het bedrag kan van de ene op de andere dag namelijk enorm kelderen. Hierdoor zijn cryptovaluta ook aantrekkelijk geworden voor beleggers die houden van handelen met hoge risico's.

ECB komt met eigen versie

Omdat het ECB haar blik op de toekomst gericht houdt, wil zij graag ook een eigen digitale munt uitbrengen. China is hier ook al een tijdje mee bezig. Ook Facebook wil een eigen digitale munt gaan uitbrengen, de Libracoin. Het feit dat de cryptocoins zo onstabiel zijn zint het ECB niet, omdat dit een risico kan vormen voor mensen die graag makkelijk online willen betalen, maar geen rekening houden met de sterk schommelende koers van bitcoins. Daarom wil het ECB graag een ''veilig'' alternatief bieden aan EU burgers: een digitale munt die wél wordt gegarandeerd door een centrale bank en meer waardevast is. Uw spaargeld toevertrouwen aan zo'n rekening met digitaal geld van de ECB kan eventueel ook aantrekkelijk zijn omdat een centrale bank minder kans heeft om failliet te gaan dan een commerciële. Daarom wil de ECB ook niet dat betaalverkeer straks helemaal afhankelijk wordt van een techbedrijf of China, natuurlijk.

Gaat contant geld straks verdwijnen?

Nee, waarschijnlijk niet. Het zou kunnen dat cryptovaluta zo populair worden dat commerciele banken en ''normaal'' geld op termijn de markt uit worden geduwd, maar dat is niet waarschijnlijk. Het is in ieder geval niet de bedoeling van de ECB om al uw geld van uw privé-rekeningen weg te halen en om te zetten naar een rekening in handen van de overheid. 

Hoe dit allemaal precies vorm gaat krijgen, dat wordt de komende 5 jaar pas duidelijk. Wel heeft de ECB al uitgesproken dat dit niet betekent dat contant geld, commerciele banken en de euro zoals we die nu kennen helemaal zullen verdwijnen. Integendeel: deze nieuwe digitale euro zal bestaan naast de al bestaande euro en naast uw bestaande spaarrekening. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw ''gewone'' eurobiljetten en muntjes straks plotseling niets meer waard zijn - het wordt hoogst waarschijnlijk een extra mogelijkheid, een speciale rekening, bovenop het normale betaalverkeer. De ECB heeft naar eigen zeggen ook niet de ambitie om als een normale bank op te treden, waarschijnlijk zal zij bestaande banken als de ING, Rabobank en ABN AMRO laten optreden als dienstverlenende tussenpersoon. Uw geld kunt u dan - als u dat wilt - overboeken en omzetten naar deze nieuwe digitale euro. En vice versa.

Waarschijnlijk komt er (in het begin) wel een plafond op het maximale bedrag dat op deze rekening kán staan: er wordt nu gedacht aan een bedrag van €3000 euro. Maar net zoals de rest van dit bericht is het nog toekomstmuziek: de nieuwe munt komt waarschijnlijk op zijn vroegst in 2026 op de markt.

Bronnen: De Telegraaf, Ecb.europa.eu

Auteur