Zorgwinst gaat vooral naar fabrikanten hulpmiddelen en apparatuur

Getty Images

De grootverdieners in de zorg zijn niet de zorgverzekeraars of de farmaceutische industrie, maar de fabrikanten van medische hulpmiddelen en apparatuur. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van verschillende zorgsectoren.

Adviesbureau Gupta voerde de analyse uit en concludeert op basis van de cijfers van 2015 dat de zorgsector in dat jaar 7 miljard euro winst maakte. Van dat bedrag ging 1,8 miljard euro naar de fabrikanten van onder andere operatie-instrumenten, röntgenapparatuur en andere hulpmiddelen. De farmaceutische industrie maakte 1 miljard euro winst, zelfstandig werkende zorgverleners als huisartsen en specialisten 1,1 miljard euro en de zorginstellingen 1,5 miljard euro.

Minder macht bepleit

De cijfers zijn interessant, zeker in het licht van de Tweede Kamerverkiezingen. Veel politieke partijen pleiten voor minder macht voor de farmaceutische industrie, terwijl een ruime meerderheid van de Tweede Kamer eind januari al instemde met een permanent verbod op winstuitkering voor zorgverzekeraars. Ook ziekenhuizen en privéklinieken mogen geen winst uitkeren.

Verkeerde focus

Volgens Daan Livestro van Gupta moet je, voor je winstuitkeringen in de zorg gaat reguleren, goed weten hoe de zorgsector in elkaar zit. De maatregelen die momenteel in de belangstelling staan, richten zich volgens het adviesbureau vooral op sectoren die helemaal niet zoveel winst maken en ook niet zoveel macht hebben. Voorbeelden daarvan zijn de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars, die winstmarges van slechts 0% tot 5% boeken. Als de politiek en de samenleving niet willen dat de zorg winst maakt, dan moet er op andere plekken in de sector worden ingegegrepen, stelt Livestro. 'Niet alleen farmaceuten, maar ook leveranciers van medische hulpmiddelen en apparatuur hebben behoorlijk wat macht, maar daar wordt tot nu toe maar weinig gereguleerd.' Het rapport van Gupta maakt duidelijk dat de winstmarges van de farmaceutische industrie tussen de 20% en 25% liggen, terwijl die van de fabrikanten van medische hulpmiddelen en apparatuur tussen de 15 en 20% schommelen.

Reguleren door inkoopbeleid

Reguleren in deze - toch commerciële - sectoren van de zorg is lastig, maar volgens Livestro zijn er wel mogelijkheden: 'Je hoeft de winstuitkering niet meteen te beperken. Je kunt ook denken aan een landelijk inkoopbeleid.' De enige twee politieke partijen die hier al eerder over hebben gesproken, zijn het CDA en de SP. Het CDA noemt het een raadsel waarom ziekenhuizen en zorgverzekeraars medische hulpmiddelen niet gezamenlijk inkopen. De SP pleit voor een centrale inkoop van medicijnen en hulpmiddelen.

Auteur 
Bron 
  • Het Financieele Dagblad