Vijf enge beestjes die binnenkomen met de kerstboom

Wat ademt nu meer sfeer uit dan een kerstboom in de kamer? Helaas haalt u niet alleen de kerst in huis, maar er zitten mogelijk duizenden kleine beestjes in die mooie boom. Ongewenste indringers! Om dit ongedierte gaat het.

Volgens een onderzoeker uit Noorwegen zitten er in de gemiddelde kerstboom niet minder dan 25.000 beestjes. Deze ontwaken uit hun winterslaap wanneer ze in een warme, verlichte woonkamer komen.

Let wel: de meeste van de diertjes zitten in de stam en zijn dus niet zichtbaar. Bovendien zijn ze in de meeste gevallen totaal onschuldig. RTV Noord-Holland vroeg bioloog Bas Difize om de meest voorkomende beestjes uit de kerstboom:

1. Spin
De kerstboom kan een brede keur aan spinnen herbergen. Een bekende gast is de kruisspin.

2. Springstaartje
Dit zijn zespotige geleedpotigen. Door twee aanhangsels aan hun achterlijf kunnen ze zichzelf lanceren. Een springstaart van 5 milimeter kan met enige moeite wel 8 centimeter overbruggen.

3. Mijt
Over deze diertjes schreven we al eerder een artikel. Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt.

4. Wants
Ook wantsen, en dan met name de variant die in je bed kruipt, zijn beroemd. Maar ook dennebomen vormen een natuurlijke leefomgeving voor deze monstertjes.

5. Bladluis
Tenslotte natuurlijk een echte boomparasiet: de bladluis. Deze beestjes zuigen sap uit boomstammen en komen vaak voor in hele grote groepen.

Geen zin in al dat onaangekondigde bezoek? Schud dan de kerstboom uit voordat je hem het huis in sleept. Of ga toch voor een kunstboom.

De video van RTV Noord-Holland:

Bron: RTVNH

19 Comments

Door Anne (niet gecontroleerd) op do, 12-12-2019 - 07:57

altijd echte kerstbomen gehad bij mijn ouders en later toen ik op mezelf woonde nog nooit beesten uit de boom zien vallen of een plaag in huis gehad.Als dat werkelijk zo is dan moet je die boom eerst lekker uitkloppen dat doet de verkoper al als hij die boom aan je laat zien, een paar keer flink op de stam laten stuiteren en wat er dan ook in mag zitten is eruit en gaat de natuur weer in.Nu dit weer alles dat gewoon leuk en normaal was is in deze tijd niet meer leuk, niet meer normaal en levensgevaarlijk. Ik hou me niet bezit met elke dat weer iets nieuws aan gezeur, leef je leven je hebt er maar EEN

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 17:13

@ inderdaad pure bangmakerij, dat schreef ik vorig jaar al hier, want dit artikel wordt steeds herhaald...Niet alles geloven wat men hier schrijft, sommige artikelen zijn gesponsord, dus commercieel, andere rondom dom.
Krijgen we volg. maand soms foto's van ons eten, want in de supermarkt zitten ze al vol met bacteriën...
Dat lijkt me wel wat, zo'n echte kerstboom met vlinders, kun je rustig tot het voorjaar laten staan, ha, ha!

Door J.R. van Oostrum (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 14:20

Dit artikel over de beestjes in de kerstboom vind ik pure bangmakerij. Wantsen in de kerstboom zijn niet vervelend voor de mens, ze zuigen plantensappen. Het getoonde en genoemde voorbeeld van de wandluis (of bedwants, een wants die bloed zuigt in de nacht) is niet toepasselijk. Die zitten nooit in kerstbomen. En ook de huisstofmijt vind je daar niet.
Kortom: houd het bij de werkelijkheid, Plus!

Door H.C.Westerhof-K... (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 12:15

Tamelijk dom als je bedenkt dat het meest nuttige diertje juist een spin is.Ze mogen van mij overwinteren in mijn huis, ze doen totaal geen kwaad, de rest is ongedierte.

Door R.H. HENSTRA (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 09:33

Een spin als huisdier is zo gek nog niet

Door F.Walraven (niet gecontroleerd) op wo, 11-12-2019 - 09:14

Wat een ongelooflijke onzin. Een spin, goed er zijn mensen bang van spimmen, dus daar hebben jullie een punt. Maar springstaartjes eng???? het zijn piepkleine leuke en NUTTIGE dieren, net als de spinnen,(die korte metten met de andere insecten maken) De bedwants?? Rea;iseren jullie je wel dat we meer dan 650 verschillende soorten wantsen in Nederland hebben en dat jullie nu nèt de wants gnoemd hebben waat mensen bang van zijn en die níet in bomen leeft? Huismijt zit al in ieder huis, dus ook dat is onzin en luizen, ja díe komen heel zelden we; eens met een boom mee, maar dat gebeurt ook met iedere andere kamerplant. Dus:
EERST je goed informeren en dan een NUTTIG verhaal over dieren schrijven. Er kukken nl. ook vlinders binnen komen, want de poppen van rupsen die in de boom zitten kunnen uitkomen, een pachtige extra kerst versiering toch!

Door Hanny Richter (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 21:41

Gatver ben ik blij dat ik een kunstboom heb. Die kun je ook heel mooi maken.

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 19:34

Ach, die paar beestjes die mogelijk in de boom zitten.
Ik heb ze in reeks van jaren nooit gezien. Dus wat zal ik me druk maken?
Vorig jaar voor het eerst (even) een kunstboom in huis gehad. Wat een gedoe met zo'n nepperd uit een krappe doos. Ik heb hem gauw teruggebracht en weer een echte Nordmann gekocht.

Door Amanda (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 17:24

@Bonny24 het is in theorie wel mogelijk dat er bedwantsen in leven, ze kruipen overal in en tussen, ze kunnen een jaar zonder bloed. Maar mensen staan niet stil bij huisdieren wat die allemaal aan beestjes bij zich dragen ook vlooien enzo. Beetje bangmakerij dit

Door Bonny24 (niet gecontroleerd) op zo, 16-12-2018 - 09:57

Of de bedwants die staat afgebeeld ook in dennenbomen leeft betwijfel ik want die voedt zich met bloed.