780 miljoen compensatie voor houders woekerpolis Fortis

Getty Images

Klanten van Fortis ASR en aanverwante verzekeraars worden gecompenseerd voor hun te dure beleggingsverzekeringen.

Consumentenorganisaties hebben hierover een akkoord bereikt met ASR Nederland, het oude Fortis Verzekeringen Nederland. In totaal wordt er 780 miljoen euro uitgekeerd.

De compensatie geldt voor klanten met beleggingsverzekeringen bij ASR, De Amersfoortse, Falcon, Interlloyd Leven, VSB Leven, AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend.

Onder de schikking valt ook een fonds van € 85 miljoen voor mensen die, ondanks de schikking, in een schrijnende situatie zitten door hun tegenvallende polis. Het is de grootste schikking in de affaire rond te dure beleggingsverzekeringen, die in 2006 aan het rollen kwam.

Eerder dit jaar werden schikkingen getroffen met Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden, beide voor rond de 300 miljoen euro. Met andere verzekeraars, zoals SNS Reaal, Achmea en Aegon, worden nog onderhandelingen gevoerd door consumentenorganisaties als Verliespolis en Woekerpolis Claim.

Fortis Verzekeringen Nederland, de Nederlandse verzekeringstak van Belgische bankverzekeraar Fortis, kwam eind september in handen van de Nederlandse staat. De onderhandelingen waren echter al voor de nationalisatie begonnen.

Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen waarop zoveel kosten worden ingehouden door de verzekeraar, dat degene die hem heeft afgesloten zeer weinig kans maakt op een redelijk rendement op de beleggingen. De polissen zijn voornamelijk afgesloten voor het opbouwen van kapitaal voor een lijfrente of ter aflossing van een hypotheek. Met Fortis ASR is nu afgesproken de kosten te maximeren.

De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. Beide organisaties zijn mede-ondertekenaar van het akkoord.

Auteur