Buurman laat WC doorlopen, schade niet gedekt

Een aansprakelijkheidsverzekering hoeft de schade niet te vergoeden die ontstaat doordat een man bij de buren de WC ongevraagd doortrok en niet opmerkte dat de WC bleef doorlopen en de waterrekening flink verhoogde.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. De man had halverwege de vakantie van de bovenburen in hun huis de afvoerputjes gevuld en de WC's doorgetrokken. Bij een WC vergat hij te controleren of de spoelbak stopte met doorlopen. Achteraf bleek dat niet het geval en na twee weken resulteerde dat in een extra watergebruik van 152 m3. De man schatte de schade op 250 euro. Zijn aansprakelijkheidsverzekering kent een eigen risico van 100 euro, dus hij claimde 150 euro bij zijn verzekeraar.

Vriendendienst

De verzekeraar weigerde de schade te vergoeden. Bij een vriendendienst, zoals in dit geval, is schade alleen gedekt als de veroorzaker aansprakelijk is. En dat was hier niet het geval. Ook is er geen zaak- of personenschade, maar alleen financiële schade, en die is niet gedekt. De Geschillencommissie gaf de verzekeraar gelijk. Er is hier sprake van zaakwaarneming, omdat de man op eigen initiatief heeft gehandeld. Een zaakwaarnemer moet altijd zorgvuldig handelen. Weliswaar had de man na het doortrekken van de WC niet gecontroleerd of het water zou stoppen, maar normaal gesproken hoef je daar geen rekening mee te houden. De man is daarom niet onzorgvuldig geweest en als zaakwaarnemer ben je dan niet aansprakelijk. De man kan de hogere waterrekening niet verhalen op zijn verzekering.

 

Bron: Kifid