Gasaansluiting verwijderen tijdelijk gratis

Sinds 1 maart kunnen huiseigenaren hun gasaansluiting gratis laten verwijderen door hun netbeheerder. Tot nu toe moesten huiseigenaren hiervoor zo'n 800 euro betalen. Het is een tijdelijke regeling, die over enkele jaren zal veranderen bij de komst van de Energiewet.

Dit meldt de Vereniging Eigen Huis. Veel huiseigenaren zijn bezig om van het gas af te gaan. Zij vervangen de cv-ketel voor een warmtepomp en het gasstel voor een elektrische of inductiekookplaat. De gasaansluiting kan dan weg. Tot voor kort rekende de netbeheerder hiervoor een fors bedrag.

Afgelopen augustus deed de rechtbank Noord-Nederland uitspraak in een zaak die een consument tegen zijn netbeheerder had aangespannen. De consument had zijn gaslevering opgezegd. De netbeheerder eiste vervolgens verwijdering van de gasaansluiting en bracht hiervoor kosten in rekening. De rechter oordeelde dat de consument geen opdracht had gegeven om de gasaansluiting te verwijderen en er ook geen verplichting was de verwijderingskosten te betalen.

Deze uitspraak zette de zaak in beweging. Minister Wiebes gaf in oktober aan dat hij de verwijdering van een gasaansluiting gratis wilde maken. Dat is nu doorgevoerd. De minister stelde dat het een tijdelijke regeling is, die met de komst van de Energiewet zal veranderen. Bij het opstellen van deze wet zal gekeken worden naar de verdeling van de kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.