Geen dekking bij overlijden reisorganisator

Getty Images

Een annuleringsverzekering hoeft de schade niet te vergoeden als een reis niet door kan gaan door het overlijden van de reisorganisator. Zo'n schade valt niet onder de dekking.

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde boekte bij een reisbureau in Zuid-Afrika een rondreis, een 'self drive tour' waarbij het reisbureau een pakket aan accommodaties, maaltijden en safari's zou samenstellen. De verzekerde deed een aanbetaling van bijna 3500 euro. Vanwege corona werd de reis twee keer uitgesteld. Via een neef die in Zuid-Afrika woont, vernam de verzekerde dat de eigenaresse van het reisbureau was overleden. Daarop claimde de verzekerde de schade bij zijn annuleringsverzekering. De verzekeraar wees de claim af.

Overnachten
Bij de Geschillencommissie draaide het om de uitleg van de verzekeringsvoorwaarden. Volgens de Geschillencommissie staat in die voorwaarden een opsomming welke gebeurtenissen verzekerd zijn. Die opsomming is zo duidelijk geformuleerd dat er in andere situaties er geen sprake van vergoeding kan zijn. Een van die gebeurtenissen in de opsomming is het overlijden van een persoon bij wie de verzekerde zou overnachten. Dat is in deze zaak niet het geval. De verzekerde zou immers niet bij de reisorganisator gaan overnachten. Zij zou de accommodatie regelen. Dat zijn twee verschillende zaken, en dat laatste staat niet in de opsomming. De annuleringsverzekering hoeft daarom de schade niet te vergoeden.
 

Auteur 
Bron 
  • Kifid