Onbewust onverzekerd op reis

Getty Images

Veel vakantiegangers lopen onbewust het risico dat ze onverzekerd op reis gaan. Bijna de helft van de Nederlanders met een reisverzekering (45 procent) weet niet dat sommige verzekeraars niets dekken bij code oranje. Het idee leeft dat alleen corona-gerelateerde schade niet gedekt is. Dat klopt niet. Een kwart van de reisverzekeringen dekte helemaal niets bij code oranje.

Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Ook over vaccinatie en code oranje bestaat verwarring. Twaalf procent denkt ten onrechte dat code oranje niet voor hen geldt, als ze volledig gevaccineerd zijn.

De onduidelijkheid is ontstaan omdat veel mensen denken dat de kleurcodes nieuw zijn, een gevolg van de coronapandemie. In werkelijkheid bestaan kleurcodes al veel langer en zijn ze opgenomen in de polisvoorwaarden van reisverzekeringen. Kleurcodes geven een indicatie van het risico in een bepaald gebied. Omdat er in Europa zelden risico's zijn, lijkt het alsof code oranje iets nieuws is.

Bij een reis naar een gebied met code geel is er een reële kans dat het advies verandert in code oranje. De verzekeraar dekt dan de schade op voorwaarde dat de vakantieganger zo snel mogelijk het oranje gebied verlaat. Bij sommige verzekeraars is 'zo snel mogelijk' 48 uur, bij andere is dat de eerstvolgende vlucht.

Bron: www.pricewise.nl

Auteur 
  • Perry van Dijk