Stop met roken en bespaar op je levensverzekering!

Rokers betalen ruim 70 procent meer premie voor hun overlijdensrisicoverzekering dan niet-rokers.

Dat blijkt uit onderzoek van Moneywise.nl. Het verschil in premie is het hoogst bij consumenten die rond de 40 jaar zijn. Rond die leeftijd betalen rokers twee keer zo veel premie als niet-rokers. In andere gevallen bedraagt de premieopslag voor rokers tussen de 70% en 93%.

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen blijven dalen. De belangrijkste reden daarvoor is de toenemende concurrentie en de steeds kritisch wordende consument. Maar de premies voor rokers dalen minder hard dan bij niet-rokers. De verschillen tussen deze groepen worden dus steeds groter.

Gezonde levensstijl steeds meer van invloed op premie
Verzekeraars blijken bereid de premie te verlagen als men meer zekerheid heeft dat de verzekerde gezond is. Dit is uiteindelijk voordelig voor gezonde mensen, omdat zij hun premie zien dalen. Consumenten met een minder gezonde levensstijl betalen daarentegen steeds meer premie, omdat zij in de 'verzekeringspool' van ongezonde mensen terechtkomen. Naast rookgedrag kijkt een aantal verzekeraars nu ook standaard naar de Body Mass Index (BMI).

Voorbeeld
Een man van 30 jaar oud wil een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een verzekerd bedrag van €150.000. Met dit bedrag kan de hypotheek  worden terugbetaald, mocht hij komen te overlijden voordat de hypotheek volledig is afgelost.
Als hij een roker zou zijn, betaalt hij bij de goedkoopste verzekeraar €16,46 per maand. Als niet-roker betaalt hij €9,12. Het rokerstarief ligt hier dus 80% hoger dan het niet-rokerstarief.

Ik ben gestopt met roken, wanneer krijg ik een lagere premie?
Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, maar je bent inmiddels gestopt met roken, dan kun je ruim 70% besparen op de premie die je betaalt voor de overlijdensrisicoverzekering.
Je komt in aanmerking voor het niet-rokers tarief als je langer dan 2 jaar niet rookt. Neem dan contact op met je verzekeraar. In sommige gevallen kun je voor het niet-rokers tarief in aanmerking komen door het tekenen van een 'niet-rokers verklaring'. Bij de meeste verzekeraars moet je ook een nieuwe gezondheidsverklaring invullen.

Wat levert stoppen met roken op aan premiebesparing?
Dat is natuurlijk voor iedere situatie verschillend, maar aan de hand van dit voorbeeld kan men een idee krijgen van het voordeel.

Een man heeft op 25 jarige leeftijd een polis afgesloten met een maandpremie van €30. Hij rookt en betaalt dus meer dan een niet-roker. Voor een niet roker van 25 jaar was de premie destijds €22,50. Tien jaar later vraagt hij om niet-rokers korting. Zijn verzekeraar biedt hem nu de niet-rokers premie van destijds aan, dus €22,50 per maand. Hij kan dit regelen zonder gezondheidsverklaring. Zou hij echter een premievergelijking maken, dan zou hij zien dat zijn huidige verzekeraar voor nieuwe klanten van zijn leeftijd een premie van €15 hanteert. Hij moet dan wel een nieuwe polis afsluiten en een gezondheidsverklaring invullen, maar het levert natuurlijk een flinke premiebesparing op. Zijn huidige verzekeraar is echter niet de goedkoopste. Hij kan bij een andere verzekeraar dezelfde polis afsluiten voor €11, dus het kan nog goedkoper.

Bij een resterende looptijd van 20 jaar bespaart deze klant elke maand €19. Dat is een totale besparing van €4.560 aan premie.
Het voordeel kun je zelf gemakkelijk berekenen via de overlijdensrisicoverzekering oversluithulp.

Jeroen Wolfsen is financieel planner en medeoprichter van MoneyWise.nl, de grootste vergelijkingssite voor banksparen.