Test: de beste reisverzekering

De zomer mag nog ver weg lijken, velen hebben de vakantie al geboekt. Tijd om na te denken over de reisverzekering. ANWB/Unigarant en Europeesche Verzekeringen komen als beste uit de bus bij de kortlopende reisverzekeringen. Bij doorlopende reisverzekeringen zijn ze ook de beste, samen met de reisverzekering van ABN Amro.

Dit blijkt uit het Special Item reisverzekeringen van MoneyView. Bij het onderzoek is extra aandacht geschonken aan de annuleringsdekking, die in combinatie met de reisverzekering kan worden afgesloten. Met een annuleringsdekking krijgt een reiziger (een deel van) de reissom terug bij annulering door een gedekte gebeurtenis. In 2013 waren bijna zestig procent van de vakantie verzekerd tegen annulering. De verzekeringen van ABN Amro, ANWB/Unigarant en Europeesche Verzekeringen onderscheiden zich van de andere door een ruime dekking. De maximale vergoeding bij schade aan fotocamera, laptop, smartphone of zonnebril is beduidend hoger dan bij concurrenten. Bij het honoreren van een annulering zijn deze verzekeraars minder streng.

Annulering

Er zijn bij de annulering flinke verschillen in de gedekte voorwaarden, zo constateerden de onderzoekers. Het overlijden van een dierbare vriend of vriendin is bij slechts 25% van de verzekeringen gedekt. Bij het verlies van een tijdelijk baan is dit 39%. Onvrijwillig ontslag bij een vaste baan is over het algemeen wel gedekt. Een nieuwe tijdelijke baan is in 13% van de verzekeringen zonder meer een geldige reden tot annulering. Bij 79% van de verzekeringen zijn er aanvullende voorwaarden, zoals een arbeidscontract van minimaal 6 of 12 maanden en een baan van meer dan 20 uur per week. Het loont dus de moeite om vooraf de polisvoorwaarden goed te bekijken.

Voordelig

MoneyView beoordeelde de reisverzekeringen ook op prijs. Daarbij komen Univé en Zelf als beste kortlopende verzekering uit de bus. Samen met de verzekering van SNS Bank zijn zij ook de voordeligste doorlopende reisverzekering.

Twijfelt u aan de resultaten? Maakt u liever zelf de keuze? De vergelijker op Geld & Recht kan u helpen de juiste reisverzekering te vinden. Vergelijk nu >>