Veel auto's te hoog verzekerd

Getty Images

Bij het afsluiten van een autoverzekering kiest bijna een op de drie automobilisten voor oververzekering, dat is een verzekering met een dekking die hoger is dan de waarde van de auto. Zij betalen daardoor onnodig veel premie. Zes procent van de autobezitters kiest voor een allriskverzekering in plaats van de aanbevolen WA-verzekering.

Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Voor een allriskverzekering betaalt de verzekerde soms honderd euro per jaar meer dan voor een WA-verzekering. Dat is een fors verschil, terwijl je er bij oudere wagens in de meeste gevallen weinig voor terugkrijgt door de lagere dagwaarde.  Toch is een hogere dekking dan strikt noodzakelijk niet per se onverstandig. Vanwege een scherpe premie of veel schadevrije jaren is een iets hogere dekking soms niet veel duurder dan de minder uitgebreide dekking.

Onderverzekering

Aan de andere kant kiest ruim een op de vijf automobilisten een verzekering die de waarde van de auto niet volledig dekt. Dat is relatief vaak het geval vooral voor auto's waarbij de vergelijkingssite een allriskverzekering aanbeveelt. Bij schade keren verzekeraars een lagere waarde uit dan de auto nodig heeft en draaien verzekerden zelf op voor een deel van de schade.
Kiest een verzekeringsnemer enkel voor een WA-verzekering, dan is er geen uitkering bij schade aan de eigen auto of diefstal. De besparing door de lagere premie leidt dan tot hogere kosten.
 

Auteur 
Bron 
  • Pricewise