'Verzekeraars moeten AOW-gat dichten'

De Vereniging Eigen Huis roept verzekeraars op om de woonlastenverzekering aan te passen aan de hogere AOW-leeftijd, zodat er geen gat ontstaat tussen de 65ste verjaardag en de eerste AOW-uitkering.

De einddatum van veel woonlastenverzekeringen sluit niet aan bij de hogere AOW-leeftijd. Een mogelijk gevolg is dat wanneer een verzekerde zijn woonlastenverzekering moet aanspreken in verband met arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, de verzekering stopt bij 65 jaar en er dus een gat ontstaat tot aan de eerste AOW.

Vereniging Eigen Huis (VEH) zocht uit hoe het met de woonlasten verzekeringen is gesteld en concludeert dat de meeste verzekeraars de risico’s dekken tot 65 jaar. De VEH wil dan ook dat verzekeraars zich proactief opstellen en hun verzekerden informeren over de ontstane risico’s. De verzekeraars moeten van de VEH met een oplossing komen om het AOW-gat te dichten.

Uit het onderzoek van de VEH blijkt dat verzekerden nu alleen een latere eindleeftijd kunnen krijgen wanneer ze een nieuwe verzekering afsluiten. Ze worden dan opnieuw gekeurd. Is de gezondheid van de verzekerde achteruit gegaan, dan heeft dat grote gevolgen voor de premie en verzekerbaarheid. Bij Cardiff is verlenging alleen mogelijk als ook een nieuwe woning wordt gekocht.

Vergelijkbare problematiek speelt ook bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen, zoals onlangs bij het televisieprogramma Radar bleek.

Bron: VEH

14 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 16-5-2016 - 19:15

Marijkevanenke@ Hoe komt u erbij dat weduwen in dit land een uitkering krijgen? Als je na 1950 geboren bent, krijg je niets van de staat! Voor een pensioen uit ANW hiaat verzekering heeft je partner jarenlang zelf premie betaald. Dus niks op andermans zak leven. En als je dan boven de 60 weduwe wordt, waar zijn dan die banen volgens u?

Door kuiken (niet gecontroleerd) op za, 14-5-2016 - 02:08

stoppen met werken gewoon terug draaien naar 65 jaar nu is het zo dat zestigers die ontslag krijgen niet meer op pad hoeven te gaan naar een anderen baan,dit klopt toch niet met al dat gezwets wat ze ons wijs maken mijn man werkt al vanaf zijn 15de jaar dat is nu dus 45 jaar en moet nu tot zijn 68 jaar doorwerken om pensioen te krijgen,stopt hij eerder dan zakt het pensioen met sprongen omlaag waar hij zelf voor heeft gewerkt dit is ook graaien en pure diefstal hij heeft dan inmiddels 53 jaar lang moeten werken en inderdaad is de vraag of hij dat wel haalt want ze hebben ons liever tussen zes plankjes hebben ze weer een boel geld in kas

Door bep (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 15:43

Veel mensen zjjn op latere leeftijd ontslagen. Ik ook op 62 jarige leeftijd en als klap op de vuurpijl is mijn AOW leeftijd ook verhoogd.Geen geld (ww) om te sparen voor dat gat van 1 jaar. Ik lig er wakker van! Wat staat me te wachten als WW stopt en ik nog geen AOW ontvang? Moet ik mijn flatje verkopen? Voedselbank? 47 jaar gewerkt en dan eindigen met slapeloze nachten. Had me echt een welverdiende oude dag op 65 jarige leeftijd voorgesteld. Moet nu nog solliciteren tot 66 jaar!!

Door Marijkevanenke@... (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 13:14

@Irene:

Weduwen mogen in dit land in hun handjes klappen. Ze genieten veel privileges, waaronder een uitkering, terwijl ze de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Iedereen moet werken in dit land dus waarom worden weduwen hiervan uitgezonderd? Dit is pure discriminatie. Wat zijn dat voor vrouwen, die zoveel jaren zonder enige schroom geld incasseren terwijl ze zelf niets uitvoeren? Ik zou me doodschamen!

Door linda van zee (niet gecontroleerd) op wo, 11-5-2016 - 08:40

Hoe zit het eigenlijk met de mensen die nu in de bijstand zitten, blijven die bijstand houden tot hun 67ste jaar? of hebben die ook een gat naar de hogere leeftijd?

Door ankedenlies@hot... (niet gecontroleerd) op di, 10-5-2016 - 19:58

Belachelijk en discrimineren, dat de luxe paardjes, die én eerder hebben kunnen stoppen met werken en waarschijnlijk ook een hoog salaris hebben gehad, gecompenseerd worden. Iedereen moet werken totdat hij erbij neervalt, zeker de lagere salarissen. Deze groepen hebben de luxe niet om eerder te stoppen, veel te sparen en een hoog pensioen op te bouwen. Ook is het te zot voor woorden, dat mensen durven klagen, dat ze van minder een gezin moeten onderhouden. Een partner moet ook maar de handjes uit de mouwen steken. En ook als militair hoef je geen voorkeursbehandeling te krijgen. Elk beroep is belangrijk. Het ene niet belangrijker dan het andere.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 10-5-2016 - 19:54

Belachelijk! Iedereen moet werken tot zijn AOW. Als hij eerder stopt/is gestopt moet hij zelf maar voor een oplossing zorgen. Het zou oneerlijk zijn als mensen, die tot hun dood moeten werken niks extra's krijgen en de luxe paardjes, die vroeg zijn gestopt, omdat ze meestal een hoog pensioen hebben opgebouwd en een hoog inkomen hebben gehad, waardoor ze een flink bedrag hebben kunnen sparen wel een compensatie krijgen. De luxe paardjes hebben al genoeg van alles en iedereen geprofiteerd.

Door Andre Zlobinski (niet gecontroleerd) op di, 10-5-2016 - 17:16

Hoezoo een gat !!! Mijn kinderen zijn nu 28 en 32 jaar. Volgens de nieuwste gegevens krijgt de oudste pas met 70 jaar en 9 maanden AOW en de jongste van 28 pas met 71 jaar en 6 maanden AOW.
In wat voor wereld leven we?!
Ze maken ons en de jeugd gek in zake pensioen. In 2008 was de totale pensioen kas 700.000.000.000,-- euro ! Nu in 2016 is deze zelfde kas 1400.000.000.000,-- euro !!!
Laten we zorgen dat de regering en ook de pensioen kassen nu eens indexeren en ook weer verhogen.
Ze maken ons allemaal zo bang en brengen mensen in een andere gedachte zodat de regering dadelijk een flinke greep in de kas doen.

Kijk eens hoeveel mensen niet eens 65 worden !! daar rept niemand een woord over. Alleen maar graaien.

Door Jantje (niet gecontroleerd) op di, 10-5-2016 - 14:44

heel mijn leven ben ik voor de gek gehouden dat ik met 61 met de vut kon, nu mag ik tot 67. het geld spendeert men liever aan de eu, griekenland en wie weet wat nog meer. als toetje gaat de ouderenzorg ook nog de afgrond in en worden pensioenen al jaren niet meer geindexeerd en zelfs kortingen worden gedaan en dat terwijl de pensioenfondsen zwemmen in het geld. wie kan het nog uitleggen?????

Door Harry (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2016 - 13:22

Wat is er afgesloten, resp. waarover is een wilsovereenkomst gesloten ? Zie Nederlands verbintenissenrecht.
a) een verzekering gaande tot de AOW-gerechtigde leeftijd , is toevallig 65jaar. ( logisch, dat geen verzekeringen zijn afgesloten met andere leeftijden)
b) een verzekering tot de X-leeftijd, in dit geval toevallig 65 jaar. Overeenkomsten met de op dat moment geldige AOW-leeftijd berust op toeval. Er zijn dus ook verzekeringen tot .. 63, 64, 66 enz leeftijd.