Hoeveel vitamine B6 is te veel?

De feiten op een rij

De laatste tijd krijgt het Vitamine Informatie Bureau regelmatig vragen over vitamine B6. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het langdurig gebruik van zeer hoge doseringen kan leiden tot klachten van het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Hoe zit het precies?

Voor vitamine B6 is in Europa een veilige bovengrens vastgesteld van 25 milligram per dag. Deze hoeveelheid staat gelijk aan maar liefst 10 kilogram aardappelen of 65 bananen.

Verschillende grenzen

Die bovengrens heeft in Nederland nog niet geleid tot een maximum hoeveelheid voor vitamine B6 in supplementen. Er is discussie over de wenselijkheid en haalbaarheid om in de warenwet een maximum op te nemen voor de hoeveelheid B6 in supplementen. Dat is lastig, vanwege het ontbreken van eenduidig wetenschappelijk onderzoek.

In de Verenigde Staten ligt de bovengrens bijvoorbeeld op 100 milligram. Dat de grenzen zo uiteenlopen, heeft te maken met de discussie over het wetenschappelijk onderzoek dat bruikbaar is voor het bepalen van de bovengrens. Het blijkt erg moeilijk  om de relatie vast te stellen tussen supplementgebruik en de kans op bijwerkingen.

Effect teveel B6

Effecten die mogelijk kunnen optreden bij het zeer langdurig dagelijks gebruik van hoge doseringen zijn van neuropathische aard, zoals tintelende handen en voeten. Maar de situatie is nogal ingewikkeld. Niet iedereen met een hoge vitamine B6 waarde in het bloed heeft neuropathische symptomen, terwijl de B6 waarden van mensen die symptomen rapporteren niet altijd sterk verhoogd zijn.

De Wetenschappelijke Adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau verzamelde vitamine B6 gegevens van honderden patiënten in het AMC en UMCG. Symptomen die op een teveel aan vitamine B6 lijken te duiden, kunnen mogelijk ontstaan door het gelijktijdig gebruik van vitamine B6 met meerdere medicijnen. Ook zou het kunnen zijn dat een hoge inname van vitamine B6 een bestaand tekort aan vitamine B12 versterkt.

Vooralsnog ontbreekt een eenduidige verklaring. Daarom is het lastig om te bepalen in hoeverre klachten) daadwerkelijk te maken hebben met het langdurig gebruik van vrij verkrijgbare, hoog gedoseerde supplementen met vitamine B6.

Optimale veiligheid

Het Vitamine Informatie Bureau pleit voor optimale veiligheid bij het gebruik van supplementen, in het bijzonder wanneer die vrij verkrijgbaar zijn. De feitelijke situatie in Nederland geeft geen reden tot enige ongerustheid over vitamine B6. Tekorten komen niet voor, bijna niemand overschrijdt de veilige bovengrens. Het Vitamine Informatie Bureau houdt als veilige bovengrens 25 milligram aan.

Multivitamines

In normaal gedoseerde multivitamine-supplementen zit ook vitamine B6. Daarbij gaat het altijd om doseringen die zeer ver onder de veilige bovengrens liggen. Kijk goed op de verpakking van een supplement. Er kunnen medische redenen zijn om te kiezen voor een hoge dosering. Dit dient altijd te gebeuren in overleg met de huisarts of specialist.

1 Reactie

Door Peggy (niet gecontroleerd) op di, 6-9-2016 - 19:17

Ik gebruik al jaren Vitamine B Complex op aan raden van mijn Fisiotherapeut destijds, maar ik kreeg een paar jaar geleden aan één voet tintelingen die begon bij mijn grote teen en zich uitbreiden naar de andere tenen en later ook begon bij mijn andere voet, en ook heb ik de hele dag het gevoel dat mijn tenen koud zijn terwijl ze warm aanvoelen. Ik ben er destijds al mee naar de huisarts geweest die er twee keer een injectie ingaf maar dat had geen effect. Hij heeft mij toen naar een podologe gestuurd maar ook zij kon geen reden hiervoor geven ze vertelde wel dat ik speciale inlegzolen kon proberen dus dat heb ik toen gedaan maar zonder enig effect helaas want die inlegzolen waren best prijzig en worden niet vergoed. Dus ik heb me er maar bij neer gelegd dat ik hiermee moest leren leven. Nu zag ik Maandag 5 September bij Radar dat het probleem komt van teveel vitamine B6 gebruik want er was een dame die hetzelfde probleem had en bij haar was dat vastgesteld dat de zenuwen onherstelbaar beschadigd zijn. Bij sommige merken staat het wel op de verpakking maar die ik gebruik niet, ik vind het gewoon schandalig dat zoiets zomaar verkocht mag worden want ik vermoed dat deze klachten al langer bekend waren. Ik ben vandaag onmiddellijk gestopt met de vitamine B Complex want ik wil niet dat het nog erger word. Zo worden mensen nou belazerd en zit men mooi met de gevolgen.