Kalium

Het bloeddrukverlagende mineraal

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: kalium. Maar wat is het eigenlijk precies? Waar zit het in? En hoeveel heb je er dagelijks van nodig en kun je er ook te veel van binnenkrijgen?

Kalium is een mineraal. Een mineraal dat samen met chloor en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium werkt bloeddrukverlagend en beschermt tegen hartritmestoornissen. Ook zorgt kalium er - samen met natrium - voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Waar zit kalium in?

Het komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Vooral in groente en fruit, aardappelen en vlees zit kalium. Maar ook in brood, melk en noten. Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Kaliumtekort

Een tekort aan kalium kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.

Hoe herken je een kaliumtekort?

  • verminderde eetlust
  • verzwakte spieren
  • misselijkheid
  • lusteloosheid
  • in ernstige gevallen hartritmestoornissen

Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met een arts of specialist. Ook het eten van aardappelen, groente en fruit kan een oplossing zijn. Er is weinig bekend over de gevolgen van een teveel aan kalium. Meestal is het lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Te veel kalium opnemen via de voeding is vrijwel onmogelijk.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door José Meijer-van... (niet gecontroleerd) op zo, 29-5-2016 - 19:12

Kalium komt van nature voor in tomaten, bananen, dadels, abrikozen, pistache noten. Wanneer je dagelijks kleine porties hiervan neemt (1 tomaat + 200cc tomatensap, 3 abrikozen en 2 dadels dan blijft het kaliumgehalte in de lichaam op peil.

Door P.Schuring (niet gecontroleerd) op ma, 25-8-2014 - 11:51

L.S.
Het is bekend dat natriumzout een slechte invloed heeft op de bloeddruk. Vreemd dat in alle publikaties hierover er geen uitspraak is over het gebruik van een zoutmix van NaCl en KCl (Losalt). Ook in uw verhaal vind ik geen aan- of afwijzing Van deze mix. Graag uw reactie.
Met vriendelijjke groet
P.Schuring.