Voorzichtig met vitamine K

Ik heb laatst gelezen dat vitamine K enorm goed is en het advies was om een hogere dosering te nemen dan aanbevolen. Nu vertelde de apothekersassistent me dat deze vitamine de bloedstolling beïnvloedt. Ik gebruikte voorheen bloedverdunners vanwege boezemfibrilleren. Kan ik dan wel extra vitamine K slikken?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Dat is moeilijk te zeggen. Er is de laatste jaren veel belangstelling voor vitamine K vanwege de preventie en behandeling van osteoporose. De veronderstelling is dat het een rol speelt bij het voorkomen van broze botten, en dan vooral bij vrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het wellicht een rol speelt bij het gezond houden van de bloedvaten.

De oudste bekende functie van vitamine K is dat het nodig is voor de aanmaak van stollingseiwitten. De stollingsremmende middelen van de trombosedienst gaan bijvoorbeeld de werking van vitamine K tegen. 

Op dit moment is er nog weinig onderzoek gedaan naar vitamine K en we weten niet wat de invloed zou kunnen zijn van het innemen van veel meer vitamine K dan in ons gewone voedsel zit. Het is niet duidelijk of je vaten langer gezond blijven, of je minder kans op osteoporose hebt en of je misschien een veel grotere kans hebt op de ziekten die het gevolg zijn van een te actieve bloedstolling, zoals hartinfarcten en beroertes.

Aangezien u bloedverdunners slikte tegen boezemfibrilleren, zou ik sowieso voorzichtig zijn met een middel dat mogelijk de stolling bevordert, vooral als u het doet om voordelen voor de gezondheid die eigenlijk helemaal niet bewezen zijn. Extra vitamine K slikken lijkt me een hype die nog best riskant kan zijn.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!