Geniet van cultuur aan de Vlaamse Kust

Bent u een echte cultuurfan? Dan bent u aan de kust van Vlaanderen aan het juiste adres. Speciaal voor de liefhebber van kunst en cultuur zijn er een aantal mooie trips beschikbaar.

Cultuur aan de Westkust

Neem bijvoorbeeld het bekende Beaufort Beeldenpark. 'Beaufort' is een driejaarlijkste kunsttentoonstelling die sinds 2003 wordt georganiseerd. De kunstwerken staan langs de zeedijken, stranden en duinen van de Belgische kustlijn. Zes maanden lang kunnen bezoekers genieten van opvallende kunstwerken, verspreid over de 67 kilometer lange kust. Een aantal kunstwerken hebben een permanente plek gekregen, er zijn inmiddels 40 werken die altijd te bewonderen zijn. Dit is nu bekend als het Beaufort Beeldenpark. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

De historische Dumontwijk is een bijzonder, eigenzinnig mozaïek vol mooie kustvilla’s. Er staan verborgen poppenhuisjes, begroeid met klimop en immense villa’s met dienstenkwartier. De helft van deze straten is alleen voor voetgangers bestemd, en de mooiste plekken zijn te bezoeken via één van de vele wandelpaden. U heeft een mooi uitzicht op de gehele wijk via de 'Kykhill', een uitkijkpunt vanaf waar u zowel deze wijk als de zee kunt zien. Een mooie plek om even te poseren voor een foto! Kykhill uitkijkpunt is bereikbaar via deHoge Duinenlaan en Thiriarweg. 

Adembenemende trips aan de Belgische Kust

Op basis van 100 adembenemende plekken aan de Vlaamse kust zijn er 23 voorjaarstrips gebundeld. Voor de citytripper, natuurliefhebber en de gezelschapsdier, aan de Belgische Kust vindt iedereen zijn vermaak!

 

Cultuur aan de Middenkust

The Crystal Ship is een enorm openluchtmuseum in Oostende. Vanaf 9 april zijn de kunstwerken van de nieuwste editie te bewonderen. De gigantische muurfresco’s van kunstenaars als Roberto Ciredz en Sozy One zijn een must-see. Crystal Ship laat u de muurschilderijen benaderen, aanraken, gadeslaan vanaf een balkon... De kleuren veranderen ook afhankelijk van de lichtinval en de positie van de zon. Heel anders dan een standaard expositie in een traditioneel museum! Met een gratis fiets- of wandelplan (Downloaden of afhalen bij de Dienst voor Toerisme van Oostende) in de hand kunt u op eigen initiatief een tocht maken langs alle kunstwerken. Tientallen reusachtige kunstwerken in alle vormen en maten. Ook leert u tijdens deze tocht verschillende wijken en facetten van Oostende kennen.

Op de hoek van de Kapelstraat en de Klemskerkestraat in Bredene vindt u een heel speciale bedevaartplaats. Het gaat om 'Onze Lieve Vrouw Ter Duinen' waar vissers en hun families bidden voor een goede vaart en mooie visvangst. De kapel hangt vol met dankbetuigingen aan heiligen en foto's van lichaamsdelen waarvoor om genezing wordt gebeden. In deze Visserskapel worden ook overleden en vermiste vissers herdacht. Het grijpt u aan, om al die memorabilia aan die vissers te zien hangen. Dagelijks brandt men hier kaarsjes om dierbaren te beschermen wanneer ze de zee opgaan.

Cultuur aan de Oostkust

Albert Einstein is één van de beroemdste wetenschappers aller tijde. In het plaatsje De Haan is hij vereeuwigd in een indrukwekkend beeldhouwwerk, op een bank. Einstein woonde in 1933 namelijk zes maanden in De Haan. Het is net alsof de geleerde nog immer levensecht op een bankje zit te genieten van het zonnetje. Dit is een populaire fotoplek voor zijn fans. Het beeld is gesitueerd aan de Normandiëlaan, één van de mooiste lanen van deze gemeente!

De Dominicanenkerk in Knokke-Heist is gebouwd in neo-romaanse stijl, ontworpen door architect Joseph Viérin. De kerktoren heeft een achthoekig lantaarnprofiel op een vierkante basis, net zoals de torens in Knokke en Heist. Ook is hij voorzien van een houten kap, een verwijzing naar de Halle van Nieuwpoort. De kerk en kloostergebouwen zijn gesitueerd rond een vierkante kloostergang. Het vrij toegankelijke gebouw met zijn pandgang en pastorie is beschermd. In de zomer vinden er vaak klassieke concerten plaats. In de Sparrendreef vindt u verder verschillende leuke cafeetjes waar vooral inwoners en tweedeverblijvers langskomen.