Middelkerke: een fijne Belgische badplaats

Het strand altijd dichtbij

Langs de volledige Belgische kust van Knokke naar De Panne loopt een van de bijzonderste tramlijnen van de wereld. Plusredacteur Thijs Joosten en zijn reisgenote Nadia bezochten met deze 130 jaar oude Kusttram de leukste Vlaamse badplaatsen. In een serie artikelen leest u hun ervaringen. In deze aflevering komt aan bod: Middelkerke.

Kinderen hoeven zich op het strand van Middelkerke niet te vervelen. Met ware belevingspakketten worden ze aan het ontdekken gezet. Ook in het plaatsje zelf is vaak van alles te beleven, zoals het Stripfestival en de Noordzee fakkeltocht. Er zijn mooie brede stranden, er loopt een aangename wandeldijk en er heerst een prettige sfeer.

Bekijk ook de Dronkenput, oorspronkelijk een ondergronds waterreservoir gebouwd rond het einde van de 19e eeuw. Door een stijging van het grondwater werd het schuin naar boven geduwd, en kwam zo aan de oppervlakte. De scheve muren ten opzichte van de waterspiegel geven de bezoeker een dronken gevoel.

Plusredacteur Thijs Joosten over Middelkerke

"In Middelkerke stappen we uit, en vanaf de tramhalte is het nog geen honderd meter wandelen naar het strand. Bij een slager in het dorp ­kopen we een geroosterde kip voor de lunch, die we samen op het strand opeten, zittend op een plastic tasje in het zand. Helaas is het te fris om te zwemmen.

Ik vind het stiekem ook een beetje jammer dat er geen historische trams voorbijrijden; dat zou de nostalgische sfeer hebben verhoogd. De 130 jaar oude Kusttram is het handigste vervoer­middel langs de Belgische kust én een ­attractie op zichzelf. De liefst 67 kilometer lange tramlijn – de langste ter wereld – loopt helemaal van de ­Nederlandse naar de Franse grens.

De tweeënhalf uur durende rit is een echte aanrader, want de tram rijdt door mooie plaatsen als Knokke, De Haan en Oostende en het strand is ­altijd dichtbij, zoals bij Middelkerke."

Tip

De Kusttram Voordeelkaart biedt korting bij attracties langs de route zoals Museum Kusthistories in Middelkerke. Te koop in de Lijnwinkel, die je bij een twintigtal tramhaltes vindt.

Bron(nen):

1 Reactie

Door Hans (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 09:41

Ik zoek me ongelukkig naar de beloofde gegevens over die 150 jaar oude kusttram