8 vragen over kalknagels

Hardnekkige schimmels

Getty Images

Goed drogen helpt wel, wassen met zeep juist niet. Plus Gezondheid geeft antwoord op 8 vragen over kalknagels. Hoe voorkomt u ze en hoe komt u er van af?

Wat is een kalknagel?

Een kalknagel is een verdikte en verkleurde nagel. Meestal komt dit voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar komt u er bijna niet doorheen.

[ITEMADVERTORIAL]

Waardoor ontstaan ze?

Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert. De schimmel komt soms op het lichaam door een direct contact met iemand die al besmet is, maar meestal via schimmelsporen. Die sporen zitten bijvoorbeeld in huidschilfers van besmette mensen. Wanneer de afweer van het lichaam niet krachtig genoeg is, krijgt de schimmel de kans om te groeien.

Wat gebeurt er als de schimmel groeit?

Dan kan de huid rood worden of gaan schilferen. Er kunnen ook weke, witte plekken tussen de tenen komen. Dat heet voetschimmel of 'zwemmerseczeem'. Diezelfde schimmel kan een nagel infecteren. Meestal het eerst bij het topje van de teen, waar de nagel dan wit of geel verkleurt. Een besmette nagel kan dikker worden, maar niet alle dikke nagels zijn kalknagels, want nagels kunnen ook dikker worden door bijvoorbeeld de huidziekte psoriasis.

Hoeveel mensen hebben kalknagels?

Uit een onderzoek dat marktonderzoekbureau Kien in januari 2013 deed onder ruim duizend Nederlands, bleek dat ruim tweederde van de Nederlanders wel eens last heeft van kalknagels.

Hoe kunt u ze voorkomen?

Door het de schimmels moeilijk te maken om te groeien. In vochtige omstandigheden gedijen schimmels goed. Droog de huid dus na het douchen of zwemmen goed af, ook tussen de tenen. Draag droge, wollen of katoenen sokken. Was de voeten niet te vaak met zeep, dat spoelt het beschermend vetlaagje op de huid weg. In openbare douchelokalen en zwembaden kan het dragen van slippers beschermen tegen besmetting.

Kan het kwaad?

In de meeste gevallen niet, maar de nagel kan zo erg verdikt zijn dat hij tegen de schoen drukt en pijn doet. Verder kan een kalknagel een bron van herhaalde schimmelinfecties van de voet of liezen zijn, of kan een vervormde nagel de huid beschadigen. Door het wondje dat dan kan ontstaan kan de teen ontstoken raken. Sommige mensen, zoals suikerpatiënten, hebben daar een verhoogde kans op.

Wat is eraan te doen?

Eventuele hinder door de verdikking kunt u zelf wegnemen door de nagel met een vijl of puimsteen bij te werken. Als dat lastig gaat, kan een pedicure de verdikking wegfrezen. Dat moet eens in de twee à drie maanden herhaald worden. Een lelijke nagel kunt u verfraaien door er nagellak op te doen. De schimmel gaat met deze twee methoden niet weg. Daarvoor zijn anti-schimmelmiddelen nodig.

Hoe werken medicijnen tegen kalknagels?

Anti-schimmelmiddelen belemmeren de schimmel in zijn groei en doden hem uiteindelijk. Er zijn ook middelen die de nagel weer gezond maken, zodat de schimmel niet kan overleven.

Er zijn lakken tegen kalknagels die u op de nagel zelf aanbrengt en er zijn tabletten die van binnenuit werken. De lak kan alleen schimmels die in het oppervlak van de nagel zitten weg krijgen. Bij de meeste kalknagels zit de schimmel dieper. Er zijn ook pillen tegen kalknagels, maar ook deze werken niet altijd en hebben de nodige bijwerkingen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine