Brandende voeten

Ik kan nog maar amper achttien golfholes lopen, zo’n vier uur, vanwege brandende voeten. Wat kan ik daartegen doen? Ik ben een man van 82 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Wat mij betreft bent u een gezegend mens als u op een leeftijd van 82 jaar nog in staat bent om vier uur achter elkaar te lopen. Dat klinkt een beetje als een dooddoener, maar de realiteit is toch ook wel dat je op een bepaalde leeftijd gebreken krijgt.

Ik denk dat u last hebt van neuropathie – het achteruitgaan van de conditie van de zenuwen – in de voeten. Dat ontstaat vaak bij mensen met diabetes, maar ook, zonder duidelijke oorzaak, bij ouderen. U kunt laten controleren of u diabetes hebt, en eventueel laten nakijken of het gehalte vitamine B12 in uw bloed nog hoog genoeg is.

Gebrek aan B-vitamines gaat vaak gepaard met dit soort klachten. Ik zou in uw geval nu en dan een vitamine-B-preparaat slikken, al zou ik me daarbij realiseren dat de kans dat het helpt niet zo heel groot is. Wellicht kunt u ook advies inwinnen bij een podoloog. Soms kan een ander soort schoenen het verschil uitmaken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!