De juiste schoen voor elke voet

Ongemakken op hakken

Bij 'comfortschoenen' denkt u eigenlijk onmiddellijk aan brede, platte en weinig modieuze schoenen. Tegenwoordig vindt u echter in de hipste collecties voetvriendelijke schoenen. Lees hier waar u op moet letten als u een nieuw paar schoenen koopt.

In de schoenwinkel moet u er goed op letten of de schoen een stevig contrefort heeft, dat is de achtervoetsteun. Dit stuk achter de hiel geeft uw voeten steun en rust. Een goed contrefort is ongeveer 4 of 5 centimeter hoog.

Voldoende stevigheid

Ook tussen het voorvoet- en het hielgedeelte moet u voldoende stevigheid hebben. De versteviging die daar zit, wordt door schoenmakers de cambreur genoemd. Deze moet stevig zijn, en toch een beetje kunnen meegeven. Als de cambreur breekt, schuift uw hiel naar achter en verliest uw voet een belangrijke steun.

Voor u schoenen koopt, moet u er in de winkel altijd even mee rondlopen. Als u stapt, rolt uw voet namelijk zes tot zeven millimeter naar voren. Dan kan het gebeuren dat uw tenen de neus raken. Als dat zo is, is de schoen te klein.

Bij een goede schoen mogen de achterste twee derden relatief stijf zijn, maar het voorste deel moet wel voldoende soepelheid hebben om uw voet goed af te kunnen rollen. Bij plateauzolen is dat niet het geval, en dat is ook de reden waarom ze niet aangenaam zitten.

Hoge hakken

De ideale hakhoogte is anders voor vrouwen dan voor mannen. Mannen lopen comfortabel bij 1,5 tot 2 centimeter, terwijl vrouwen zich het beste voelen op 3,5 centimeter hoogte. Dat komt doordat het bekken van de vrouw iets meer naar voren kantelt. Welke hakhoogte voor u ideaal is, heeft ook met uw gewoontes te maken. Vrouwen die altijd platte schoenen dragen, kunnen zich moeilijk bewegen op hoge hakken. En omgekeerd. U leert immers lopen naar de schoenen die je meestal draagt.

Let er in ieder geval op dat u geen al te hoge hakken draagt. Bij hoge hakken komt je lichaamsgewicht immers vooral op de voorvoet terecht. Hoe hoger de hak, hoe groter de druk vooraan. Bovendien schuiven uw tenen in hoge schoenen naar voren, waardoor ze kunnen verkrampen. Zo ontstaan hamertenen. Door de gebogen stand kunnen ze niet meer strekken.

Ook de breedte van de hak is van belang. Hoe smaller, hoe kleiner het steunoppervlak. Naaldhakken zijn daarom zeker geen aanrader, want de druk komt daarbij nog meer op de voorvoet terecht.

Naaldhakken gaan bovendien vaak gepaard met puntige neuzen, en die zijn ook niet aan te raden. Als schoenen te smal toelopen, knijp u uw tenen samen, waardoor er weer kans op hamertenen ontstaat.

Tachtig/twintig

Toch hoeft u de naaldhak niet helemaal af te zweren. Zo lang u die beperkt draagt, kan het geen kwaad. Voetexperts raden aan om 80 procent van de tijd comfortabele schoenen te dragen, maar de overige 20 procent van de tijd kan u wat losser omspringen met uw schoeisel.

Trefwoorden: