Ik heb last van hete voeten. Hoe komt dat?

hete-voeten
Getty Images

Ik heb al jaren last van hete voeten, vooral 's avonds in bed, dus dan doe ik maar mijn voeten buiten de deken totdat ze afgekoeld zijn. In de ochtend word ik vervolgens meestal wakker met te koude voeten. Mijn buitenste kleinste tenen tintelen dan en zijn minder gevoelig of zelfs ongevoelig. Dat tintelende gevoel heb ik ook overdag, maar dan is het niet echt storend.

Ik neem nu vaak voordat ik naar bed ga een heet voetbad met soda, vooral wanneer ik bij warm weer 's avonds in rusttoestand al hete voeten heb. Ik heb de indruk dat het wat helpt, dat de poriën dan openstaan, zodat mijn voeten in bed dan niet zo gesloten aanvoelen. Mijn vier zussen hebben ook allemaal hete voeten en mijn moeder had hier ook last van.

Wat kan de oorzaak zijn en is er iets aan te doen?

Riet

Anouk Jannes, podotherapeut:

Hallo Riet,

De symptomen die u beschrijft lijken op een zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd. Vaak gaat het om een brandend gevoel in combinatie met andere klachten. Zoals: een gevoel van speldenprikken of elektrische schokken, het gevoel hebben 'op watten te lopen', een kriebelende huid en het niet meer goed voelen van warmte en kou. Bij de meeste mensen kan de waarschijnlijke oorzaak worden vastgesteld, maar soms ook niet. In veel gevallen zal een arts een zenuwgeleidingsonderzoek of elektromyografie, oftewel een EMG onderzoek, doen. Soms kan een bloedtest ook al uitwijzen of er bijv. een vitamine tekort aanwezig is.

De behandeling van brandende voeten is sterk afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van neuropathie is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten. Ook moet de behandeling ervoor zorgen dat de klachten minder snel erger worden. Zenuwschade is namelijk niet te genezen. Niet altijd is hier dan ook een behandeling voor mogelijk.

Daarnaast zou bij vaatlijden in de benen (perifeer vaatlijden) of etalagebenen, ook brandende voeten kunnen opspelen. De slechte bloedcirculatie veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel, vooral tijdens het lopen. Dus mocht belasting geen versterking van de brandende pijn opleveren, dan kunt u dit al uitsluiten.

Zoals u beschrijft komt het wel familiair voor en zou u kunnen overleggen met uw zussen of bovenstaand onderzoek is verricht. Met bovenstaand advies zou ik u adviseren naar uw huisarts te gaan voor eventueel verder onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.