Mijn peesplaat is overbelast. Wat kan ik nu doen?

Sinds een week of twee heb ik enorme pijn bij het lopen in de boog in het midden van mijn linkervoet. Het is volgens mijn fysiotherapeut geen hielspoor, maar overbelasting van de peesplaat. Ik mag van hem alleen maar met een zacht balletje roloefeningen doen in plaats van rekoefeningen, zoals bij hielspoor, omdat ik volgens hem door de rekoefeningen de overbelasting in stand houd.

Ik doe dit nu drie dagen, maar ik heb het idee dat het alleen maar erger wordt. Ik kan nu nog amper lopen. Het lijkt ook soms of ik op een bal loop, terwijl ik geen verdikking zie onder mijn voet. Daarnaast voelt mijn grote teen soms gevoelloos aan.

Wat kan ik nu het beste doen?
Charlotte

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Pijn in het midden van je voet wijst meestal op een overbelasting van je peesplaat. Deze peesplaat (de fascia plantaris) loopt over het voetgewelf en zit vast aan de onderzijde van je hielbeen en loopt naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Dit peesblad steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen.

Het peesblad is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciïtis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

Ontstaan van de peesplaatontsteking

Tijdens het (hard)lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij een verandering in de voetafwikkeling door standafwijkingen, zachte soepele schoenzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein, dit peesblad ontstoken kan raken. De pijn bevindt zich bij deze aandoening langs dit peesblad en aan de binnenzijde van het hielbeen.

Klachten hielspoor en peesplaatontsteking

Het is soms moeilijk om deze klachten van elkaar te onderscheiden, omdat ze nagenoeg dezelfde symptomen hebben en zich op dezelfde plaats manifesteren. Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen. Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet. Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te vermijden. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Daarnaast is het voor het echte hielspoor belangrijk de plaats van de botvorming te ontlasten door het maken van een uitsparing in de zool ter hoogte van het pijnpunt.

Een podotherapeut kan bij een peesplaatontsteking deze direct ontlasten door een taping aan te leggen waarbij de spanning in de peesplaat vermindert. Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet heeft een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden te bieden. Daarbij moet men denken aan (sport)inlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (tape en/of zool) in combinatie met fysiotherapie, andere orthesen, loopadvies. In hardnekkige gevallen is echter een injectie of een operatie noodzakelijk.

Met vriendelijke groeten,

Sepp Mortelmans
Podotherapeut, MSU/echografist

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.