Tips tegen koude voeten

Eenderde van de vrouwen heeft regelmatig last van koude voeten. Maar hoe komt het dat de één zelfs in de winter nog op blote voeten kan lopen, terwijl de ander in de zomer wollen sokken draagt?

Koude voeten worden vooral veroorzaakt door een verslechterde bloedsomloop. Wanneer de omgevingstemperatuur daalt en daarbij ook de lichaamstemperatuur, trekken de bloedvaten in de huid samen. Hiermee wordt het warmteverlies beperkt. Deze samentrekking is bij sommige mensen sterker, waardoor de bloedtoevoer in de voeten afneemt en ze koud worden.

Levensstijl en ziekten

Ook uw levensstijl kan invloed hebben op de temperatuur van uw voeten. Zo werken knellende schoenen niet echt bevorderlijk en kunt u door te lang in dezelfde houding te zitten of staan koude voeten krijgen. Verder hebben rokers vaker koude voeten dan niet-rokers, omdat roken de bloedcirculatie verstoort.

Ziekten kunnen ook een oorzaak zijn van koude voeten. Denk hierbij aan diabetes, reuma en de ziekte van Raynaud. Ook mensen met een verminderde hartfunctie door bijvoorbeeld een beroerte of mensen met een slechte conditie van de bloedvaten klagen vaker over koude voeten. Maar hormonen kunnen tevens een rol spelen; daarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten dan mannen.

Oplossingen

Gelukkig zijn koude voeten niet gevaarlijk, maar alleen lastig. Er zijn genoeg tips en trucs om warmere voeten te krijgen:

  • Meer bewegen helpt de bloedcirculatie op gang en vergroot de kans op warme voeten.
  • Voor wie niet wil of kan bewegen, helpt het om je lichaam beter te isoleren en warmte vast te houden. Dikke wollen sokken zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook goede schoenen voorkomen dat u koude voeten krijgt. Loszittende kleding in meerdere lagen isoleert beter dan één enkel dik kledingsstuk.
  • Heeft u al koude voeten en wilt u er zo snel mogelijk vanaf, dan helpt een voetmassage.
  • Ook wisselbaden (van koud naar warm en andersom) stimuleren de bloedsomloop.
Trefwoorden:

20 Comments

Door H L (niet gecontroleerd) op do, 26-12-2019 - 20:35

draag ook echt wollen sokken of iig zoveel mogelijk, ik vind katoen of polyamide sokken erg koud.Heb net op de markt in Leiden waar ik toevallig was, sokken met 77% wol gekocht. Heerlijk.

Door Koos (niet gecontroleerd) op wo, 25-12-2019 - 15:41

Door medicijnen (betablokkers) HAD ik al 11 jaar koude voeten.
Op advies van de doktersassistente heb ik bij een reformwinkel een zak kersenpitten, die je voor kunt verwarmen in de magnetron, aangeschaft.
Voeten in bed er tegen en ik heb binnen 4 minuten warme voeten.
GEWELDIGE OPLOSSING!!

Door Anne Van der Kooi (niet gecontroleerd) op wo, 25-12-2019 - 15:41

Upper geleid
Draag koperen armbanden/enkel bandied.
Creme met koper/inwrijven.
Dons sokken "colibri" voor in bed.

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op wo, 25-12-2019 - 14:37

Al jaren getobt met kalknagels aan al mijn tenen. Tabletten en alle dure middeltjeshebben niet geholpen. Sinds ik mij angels behandel met Vicks gaat het de goede kant op en is er een duidelijk zichtbare gezonde groei aan al mijn nagels te zien.

Door Ruysink (niet gecontroleerd) op wo, 25-12-2019 - 12:29

Wandelolie, o.a. verkrijgbaar bij de pedicure en online, werkt voor mij geweldig. Geen koude voeten meer!

Door Wim Mulder (niet gecontroleerd) op wo, 25-12-2019 - 07:11

Ik ben geen vrouw, maar heb zodra het kouder begint te worden last van koude voeten. In bed kan het soms wel 2 uur duren voordat ze eindelijk eens warm worden. En gek genoeg houd me dat wakker.
Maar ik heb er iets op gevonden.
Voordat ik in bed stap laat ik bij ons op de badkamer een teiltje met zo koud mogelijk water vollopen. Zet een krukje naast het teiltje, ga er op zitten en stop mijn voeten in het koude water.
Na zo'n vijf minuten stap ik er uit, droog de voeten en stap in bed.
Vrij snel daarna beginnen ze te gloeien en slaap ik heerlijk in.
Hoe dit werkt? Ik denk dat ons lichaam op veel plekken een thermostaat heeft, die als gevolg van de geregistreerde temperatuur onze "kachel" regelt. Ik verlaag de temperatuur van mijn voeten in het koude water, waarna de thermostaat de kachel hoger zet.

Door B.M.Groen-Linckens (niet gecontroleerd) op di, 24-12-2019 - 23:59

Voordat ik naar bed ga leg ik mijn sokken 3 minuten in de magnetron.

Door Fer Veltman (niet gecontroleerd) op di, 24-12-2019 - 19:00

Koude voeten zitten meestal tussen de oren! Vooral bij vrouwen!

Door Alice James (niet gecontroleerd) op ma, 8-1-2018 - 14:40

Al als teener had ik last van de ziekte van Raynaud en daardoor soms in oktober al last van wintertenen ondanks warme panties en warme sokken. Wisselbaden gaven wel verlichting, maar het was alleen symptoombestrijding.
Ik ben nu 77 jaar en sinds enkele jaren smeer ik mijn tenen dagelijks in met vaseline.
Sindsdien geen last meer van wintertenen gehad. Een heerlijkheid.
Succes met deze tip.
Alice James