Wat helpt wél tegen kalknagels?

Aan de grote teen van mijn linkervoet heb ik al jarenlang een kalknagel. De podotherapeut vijlt hem regelmatig kort. Is er een manier om er definitief vanaf te komen?
Anoniem

Ja, maar het is een hoop gedoe. Kalknagels ontstaan door een schimmel die de nagel infecteert. Die schimmel zit in de nagel. Zalfjes en vloeistoffen die je bij de drogist kunt kopen om op de kalknagel te smeren, helpen meestal niet: ze dringen niet diep genoeg in de nagel door. Deze middelen helpen alleen bij een oppervlakkige infectie. De beste remedie is een medicijn dat schimmelinfecties tegengaat.

Door drie maanden achter elkaar het middel terbinafine te slikken, kun je een ‘schone’ nagel laten groeien waar de schimmel geen vat op heeft. De verkalkte nagel groeit dan uit. Het vervelende van terbinafine is dat het middel veel bijwerkingen heeft. Je kunt er misselijk van worden, het is nogal belastend voor de lever, en het kan de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Niet echt een makkelijk pilletje dus. Daar komt bij dat je nagels minder snel groeien als je ouder wordt. Dus misschien is drie maanden terbinafine slikken niet genoeg. Daarnaast is je lever kwetsbaarder. De lever is een ingewikkelde chemische fabriek die op hogere leeftijd wat langzamer gaat draaien.

Tot slot: ben je met de kuur gestopt, dan kan de schimmel weer terugkomen.