Te hoge energienota

brief
Getty Images

Ieder jaar valt er één in de bus: een afrekening van het energiebedrijf. Leuke post voor wie geld terugkrijgt, maar minder aangenaam voor iedereen die moet bijbetalen. Hoe maakt u bezwaar?

De energienota bestaat uit tal van onderdelen, zoals:

  • meterhuur
  • levering en verbruik van energie
  • belastingen
  • transport van energie
  • overige kosten

Door de wirwar van prijzen ontstaat vaak een onduidelijke rekening en daarmee ook onenigheid. Neem in dat geval eerst contact op met het energiebedrijf en vraag om een duidelijke toelichting. Als de jaarnota gebaseerd is op een schatting in plaats van de echte meterstanden, kunt u deze wellicht alsnog doorgeven of laten opmeten.

Leidt dit niet tot het gewenste resultaat, teken dan formeel bezwaar aan. De termijn waarbinnen u bezwaar kunt aantekenen verschilt per energiebedrijf, dus raadpleeg de algemene voorwaarden. In de tijd dat het energiebedrijf uw bezwaarschrift behandelt, hoeft u de rekening niet te betalen. Als u twijfelt over de juistheid van de meter, kunt u met het energiebedrijf afspreken de meter te laten ijken. Maar pas op: als er niets mis blijkt, kost u dit honderden euro’s. Het is daarom aan te raden eerst naar andere mogelijkheden te zoeken.

Sluipverbruik

Energiebedrijven maken fouten, maar soms is een hoge rekening ook te verklaren door zogeheten sluipverbruik. Een biertap in huis verbruikt bijvoorbeeld ongeveer €100 aan energie per jaar. Op onder andere www.tipsomtebesparen.nl vindt u meer voorbeelden van sluipverbruik en nuttige bespaartips.

Auteur