Geïnspireerd op de traditionele gratin dauphinois

Dit recept is grotendeels geïnspireerd op de traditionele gratin dauphinois, maar heeft nog meer smaak door de toevoeging van champignons en gerookt spek.
Voor 6 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur en 15 minuten
Ingrediënten
- 250 g kastanjechampignons
- 2 teentjes knoflook
- 140 g gerookt spek
- 25 g boter
- 1 kg aardappelen
- 320 ml room
- 400 ml melk
- Zout en peper
- 1 muskaatnoot
- 10 takjes tijm
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook en snijd 1 teentje fijn. Snijd het gerookte spek in kleine blokjes en doe ze in een pan. Bak het spek op middelhoog vuur gedurende 8 tot 10 minuten tot het mooi goudbruin en krokant is. Neem het spek uit de pan met een schuimspaan en laat het vet in de pan. Voeg de boter, de champignons en het fijngehakte teentje knoflook toe. Bak 5 minuten onder af en toe roeren.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Was de aardappelen, dep ze droog en snijd ze in dunne plakjes. Snijd het tweede teentje knoflook doormidden en wrijf er een ovenschaal van 22 x 32 centimeter mee in. Vet de schaal in met boter.
Meng in een kom de room en de melk. Voeg een beetje zout en peper toe.
Leg een laag aardappelen op de bodem van de schaal, waarbij je de plakjes op elkaar legt. Voeg de helft van het gerookte spel, de helft van de champignons en een beetje geraspte nootmuskaat, peper en tijmblaadjes toe. Herhaal dit en eindig met een laag aardappelen. Giet het room-melkmengsel eroverheen en bestrooi met wat tijmblaadjes en geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Zet de schaal 1 uur in de oven.
Dit recept komt uit Heerlijk koken met paddenstoelen, Uitgeverij Deltas, € 29,95.