Glutenvrij bananenbrood

Zoet, cakeachtig brood zonder gluten

Ingrediënten

  • 4-5 kleine rijpe bananen (450 gram vruchtvlees)
  • 1 dl olie
  • 100 gram honing
  • 1,25 dl water
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel piment
  • Mespunt zout
  • 350 gram glutenvrij meel
  • Glazen cakevorm (eventueel een klein broodblik)

Bereiding

  1. Bestrijk de vorm dun met olie. Warm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Pel de bananen en pureer het vruchtvlees met een blender of in de keukenmachine.
  3. Klop er de olie, de honing en het water door.
  4. Meng het bakpoeder, de kaneel, de piment en het zout door het meel.
  5. Meng dit door de bananenpuree.
  6. Doe de massa over in de vorm.
  7. Bak het brood in de matig hete oven in 1 uur gaar en bruin.
  8. Laat het brood 15 minuten in de vorm rusten. Stort het brood op een rooster en laat het afkoelen.
  9. Snijd het brood in sneetjes. Verpak het eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries dit in.

Menusuggestie

Het wat zoete, cakeachtige brood smaakt prima met (suikervrije) jam, honing of kaas. Voeg eventueel 100 gram gedroogde kleingesneden abrikozen of 100 gram gehakte walnoten toe. Vervang dan eventueel de helft van de olie door walnotenolie. Voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt. Een donkere broodbakvorm geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst.

Met dank aan Janneke Vreugdenhil.

Aantal personen

12

Bereidingsduur

30+ minuten
Energie
245 kcal
Eiwit
4 gram
Koolhydraten
35 gram
Vet
9 gram
Verzadigd vet
1 gram
Vezels
2 gram
Zout
0 gram