55-plusser komt niet aan de bak

Er is veel vraag naar personeel, maar tweederde van de werkzoekende 55-plussers heeft moeite om een vaste baan te vinden. Zelfs in sectoren waar de personeelstekorten het grootst zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van werknemersorganisatie CNV onder ruim 2200 leden. Het regent afwijzingen bij werkzoekenden en 39 procent is zelfs nog nooit op een gesprek uitgenodigd. CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt dit onbegrijpelijk: “Deze groep komt graag voor langere tijd in dienst, brengt een schat aan ervaring mee en steekt graag de handen uit de mouwen.”

43 procent kreeg wel banen aangeboden, maar dat zijn vooral banen op uitzendbasis of andersoortige flexibele contracten. Veel ouderen hoppen daardoor van de ene naar de andere uitzendbaan, zonder enige vorm van zekerheid, aldus Fortuin.

Aan de werkzoekenden zelf ligt het niet. Zo is 75 procent naar eigen zeggen bereid om extra te investeren in scholing en ontwikkeling, als de nieuwe werkgever daar om vraagt. Voor de CNV deze situatie op de arbeidsmarkt onacceptabel. Fortuin: “Er staan op dit moment ruim een miljoen mensen aan de kant, die met enige investering zo aan het werk kunnen.” De CNV roept werkgevers op om hun verantwoording te nemen en te investeren in deze groep, zodat schoolklassen niet langer naar huis gestuurd hoeven te worden en de wachtlijsten in de zorg niet verder oplopen.