55-plussers op de werkvloer presteren net zo goed (of beter) als jongeren

Getty Images

Dat 55-plussers minder in trek zijn op de arbeidsmarkt, komt niet doordat ze minder waardevol zijn. Sterker nog: ze doen het soms zelfs beter dan jongeren.

Dat blijkt uit een enquête van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). 

Werkgevers positief

Ruim driekwart van de werkgevers (77 procent) vindt dat hun oudere werknemers net zo goed functioneren als het jongere personeel. Bijna één op de acht vindt zelfs dat ze het beter doen. Werkgevers staan ook positiever tegenover langer doorwerken en werken na de pensioengerechtigde leeftijd dan vijftien jaar geleden. Meer dan de helft heeft er geen moeite mee als mensen later met pensioen gaan.

Kosten

Als 55-plussers het zo goed doen op de werkvloer, waarom vinden ze dan zo moeilijk een baan? Het SCP heeft daar niet meteen een verklaring voor, maar wijst wel in een bepaalde richting: de kosten. Oudere werknemers zijn nu eenmaal duurder, omdat ze vaak aan de top van de salarisschalen zitten. De kosten kunnen dus doorslaggevend zijn als een bedrijf moet kiezen tussen iemand van 27 en iemand van 58. 

Extra regelingen

Ook kunnen oudere werknemers een beroep doen op speciale regelingen waar jongeren sowieso geen recht op hebben. Denk aan extra verlofdagen of een vrijstelling van nachtdiensten in bijvoorbeeld de zorg. Dat brengt ook weer kosten met zich mee. En dat terwijl die regelingen ooit zijn ingevoerd om het 55-plussers gemakkelijker te maken hun werk vol te houden tot hun pensioen.

Tegenstrijdig

Volgens het SCP-onderzoek geeft 37 procent van de werkgevers prioriteit aan ouderenbeleid. Maar het aantal ontlastende maatregelen, zoals regelingen voor vervroegd pensioen, een kortere werkweek of extra vrije dagen, neemt juist af. Ruim tien jaar geleden had bijna driekwart van de werkgevers nog dit soort maatregelen; nu is dat minder dan een kwart. 

Bron: Volkskrant 

Langdurig werkloos? Lees onze tips