Ad (57) zoekt een baan en krijgt hulp van schoonzoon

Getty Images

'Sorry, je past niet in ons profiel.' Net als vele andere 50-plussers krijgt Ad Plugers uit Geldrop teleurstelling na teleurstelling te verwerken in zijn zoektocht naar een baan. Een initiatief van hem en zijn schoonzoon moet uitkomst bieden.

Tientallen brieven

Ad solliciteert sinds 1 januari 2016 dagelijks. Hij heeft nu een krantenwijk, maar hoopt snel weer iets in zijn eigen vakgebied (of net daarbuiten) te vinden. Waar het begon met zo'n 30 sollicitatiebrieven in de week, zijn dat er nu ongeveer de helft.

"Want je wordt er moedeloos van om zo weinig reacties te krijgen", zegt hij zelf in gesprek met PlusOnline. "Meer dan de helft van de bedrijven stuurt niet eens een mailtje terug. Is dat nou zo'n moeite?"

Cv aangepast

De bouwkundig ontwerptekenaar met ervaring als teamleider besloot daarop halverwege het jaar zijn geboortedatum uit zijn cv te halen. Met succes, want dat leverde meteen meer respons op: "Ik wilde dat bedrijven gingen kijken naar mijn profiel en mijn ervaring, niet naar mijn leeftijd", vertelt Ad. "En met mijn ervaring kan ik ergens juist snel problemen tackelen."

Te duur? Dat weet je niet

Toch was het probleem niet opgelost. Uiteindelijk wordt altijd weer die ene vraag gesteld: 'Wij missen uw geboortedatum in de cv, kunt u die nog even geven?'. En daarna is 't hetzelfde verhaal. 'We sturen u nog een mailtje', wordt er dan beloofd. Maar die mail komt vaak niet.

En als die er wel komt, is het antwoord eenduidig: 'U past niet in ons profiel' of 'u bent te oud'. Ad begrijpt die reactie niet. "Zeg dan gewoon eerlijk dat je graag een jong team wil. Dat ik te duur ben, weet een bedrijf helemaal niet. De onderhandelingen moeten dan nog beginnen."

Initiatief met schoonzoon

In overleg met zijn schoonzoon bedacht Ad iets om hopelijk weer aan het werk te komen. "Samen zijn we op het idee gekomen om een website op te zetten", zegt hij. "Die is nu een week in de lucht." De golf aan reacties is immens, zowel op LinkedIn en Facebook als via de mail. Ad krijgt momenteel 60 tot 80 mailtjes per dag. "Dat is natuurlijk fantastisch, maar het zijn vooral succeswensen. De gouden tip zit er nog niet tussen."

Ad is inmiddels ook uitgenodigd door de redactie van RTL Late Night, om bij Humberto Tan aan tafel te vertellen over zijn ervaringen. Toch ziet de Brabander dit niet zitten. "Ik voel me niet geroepen om een lans te breken voor alle werkzoekende 55-plussers. Mijn doel is werk vinden, en dat blijft zo."

Bekijk hier de website van Ad