Belastingvrije auto's: hoe lang nog?

Run op groene muesliwagentjes

Getty Images

Wie in een zeer zuinige auto rijdt, betaalt geen wegenbelasting en geen BPM. Een overzicht van deze goedkope groene wagentjes.

De overheid doet haar best ons te stimuleren om milieuvriendelijk om te gaan met autorijden. Met fiscale maatregelen worden we gestuurd naar zuinige auto’s. Sinds begin dit jaar betaalt u nagenoeg geen belasting, als u een zeer zuinige auto koopt. Géén BPM en géén wegenbelasting, dat klinkt goed!  En we zijn er inderdaad gevoelig voor: in de eerste zes maanden van 2010 zijn er al bijna evenveel  verkocht als in heel 2009. Maar liefst één op de vijf nieuwe auto’s is zo’n ‘belastingvrij model’, liet branchevereniging Bovag onlangs weten.

Muesliauto’s, worden ze wel genoemd. Ze zijn eigenlijk te populair geworden. Want op dit succes had de overheid dan ook weer niet gerekend. Sterker nog: het levert een groot probleem op, want er komt te weinig belastinggeld binnen. Het ministerie van Financiën had berekend dat de stimulerende regelingen zo’n 34 miljoen euro zouden kosten aan belastinginkomsten. Dat bedrag is – volgens berekeningen van het Financieel Dagblad – in het eerste halfjaar al op. De VVD heeft inmiddels al laten weten de maatregel in te willen perken.
Wilt u nog dit jaar gebruik maken van de fiscale voordelen van een muesliauto? Dan is het wel handig om te weten om welke auto’s het eigenlijk gaat.

De fabrikanten en importeurs hebben het druk met het introduceren van steeds meer belastingvrije groene auto’s. Zeker nu ook dieselauto’s belastingvrij kunnen zijn. Het belastingvoordeel is daarbij nog veel groter: tot € 1000 per jaar. Ook als leaseauto zijn ze interessant, omdat de bijtelling maar 14% is.

Chevrolet Sparkt 1.0 LS BIFuel (LPG)
Citroen C1i
Daihatsu Cuore 1.0
Fiat Panda 1.2
Fiat Punto Evo
Fiat 500 C Start&stop
Fiat Grande Punto Actual MultiJet
Honda Civic Hybride
Honda Insight
Nissan Micra (vanaf 2011)
Nissan Leaf (vanaf december)

Nissan Pixo

Opel Corsa Ecoflex
Opel Agila  (LPG)
Peugeot iOn
Peugeot 107
Seat Ibiza
Skoda Fabia Combi Greenline

Smart ForTwo (diesel)

Suzuki Alto

Toyota Auris Full Hybrid

Toyota Aygo

Toyota Prius
Toyota iQ
Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion (diesel)

Auteur