Een baan zonder sollicitatie

Geen sollicitatiegesprekken voeren, maar de eerste die zich meldt meteen de baan geven. Dat is de gedachte achter 'open hiring', een idee dat is overgewaaid uit de VS. In Nederland worden er op kleine schaal mee geëxperimenteerd. In maart startte het eerste bedrijf met de methode, nu start een bedrijf in Uden ermee.

Babywinkelketen Mamaloes opende in maart een lijst waarop mensen zich kunnen inschrijven; inmiddels staan er meer dan honderd namen op. Mensen moeten bijvoorbeeld melden dat ze tien kilo kunnen tillen en dat ze vier uur op hun benen kunnen staan.

De werkloze Corné (55) was een van de eersten die zich aanmeldden. "Mijn situatie was niet al te best. Ik heb sollicitatiebrieven geschreven, ben verschillende keren op gesprek geweest, maar ik kreeg steeds te horen dat ik te oud was. Mijn vrouw las het op internet, ik ben de dag erop uit bed gestapt en heb mij meteen ingeschreven. Ze hoefden mijn achtergrond niet te weten voor ik aan de slag kon."

Open Hiring is 35 jaar geleden bedacht in de VS door Bernie Glassman. Hij richtte de bakkerij Greyston Bakery, waarbij iedereen aan het werk kan komen door zijn of haar naam op de lijst te zetten. Er zijn inmiddels 176 mensen die op deze manier aan een baan zijn gekomen. Er zijn plannen voor een vestiging in Nederland.

Corné is inmiddels twee maanden aan het werk. Eigenaar Loes de Volder is enthousiast over Corné en zegt dat de methode van open hiring toekomst heeft. "Als we alleen blijven uitgaan van mensen die zich in een sollicitatiegesprek goed kunnen presenteren, dan sluit je heel veel mensen uit. En dat zijn vaak mensen die op de werkvloer veel beter zijn dan mensen die goed kunnen praten."

Bron: NOS